Borba za obuzdavanje inflacije na Ostrvu

Banka Engleske povisila kamatnu stopu

BankeNovacSvetVesti

16.12.2021 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Engleske povisila kamatnu stopu Banka Engleske povisila kamatnu stopu
Banka Engleske povećala je kamatne stope prvi put od početka pandemije. Sa najnižeg nivoa 0,1 odsto, glavna kamata je povećana na 0,25 procenata, zbog... Banka Engleske povisila kamatnu stopu

Banka Engleske povećala je kamatne stope prvi put od početka pandemije. Sa najnižeg nivoa 0,1 odsto, glavna kamata je povećana na 0,25 procenata, zbog naglog rasta inflatornih pritisaka. Devetočlani odbor za monetarnu politiku banke glasao je 8:1 za povećanje kamatne stope.

Inflacija u Velikoj Britaniji u novembru je dostigla decenijski maksimum, nakon što je indeks potrošačkih cena u novembru porastao na 5,1 odsto na godišnjem nivou, prenosi CNBC. Britanska centralna banka očekuje da će se inflacija zadržati na oko pet odsto tokom zime, a da će maksimalnih šet odsto dostići u aprilu 2022. godine.

Podsetimo, inflacija u oktobru bila je 4,2 procenta. Banka je istakla da je oporavak tržišta ostao snažan sa novih 257.000 zaposlenih u novembru. Nakon što je Banka Engleske iznenadila tržište izbegavanjem povećanja kamatnih stopa u novembru, mnogi analitičari sugerisali su da se ekonomski uslovi pogoršavaju.

Međutim većina ekonomista koje je anketirao Reuters očekivali su da će bankarska kamatna stopa biti zadržana na 0,1 odsto zbog šarenja omikron varijante korona virusa u Velikoj Britaniji. U sredu je zabeležen najviši broj novozaraženih od početka pandemije, sa 78.610 registrovanih, što je za oko 10.000 više nego u januaru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...