MMF upozorava Banku Engleske

Britanska centralna banka da izbegne neaktivnost

BankeNovacSvetVesti

14.12.2021 15:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanska centralna banka da izbegne neaktivnost Britanska centralna banka da izbegne neaktivnost
Međunarodni monetarni fond upozorio je Banku Engleske da izbegava „neaktivnost“ u svom pristupu borbi protiv cenovnih pritisaka, jer procenjuje da će inflacija u Velikoj... Britanska centralna banka da izbegne neaktivnost

Međunarodni monetarni fond upozorio je Banku Engleske da izbegava „neaktivnost“ u svom pristupu borbi protiv cenovnih pritisaka, jer procenjuje da će inflacija u Velikoj Britaniji verovatno dostići 5,5 odsto sledeće godine, što je najviše u poslednjih 30 godina.

U godišnjem pregledu britanske ekonomije, MMF je saopštio da se zemlja oporavila snažnije nego što se očekivalo od pandemije Covid-19, iako će širenje najnovije varijante korona virusa, omikron, verovatno izazvati „blago usporavanje“ u naredna tri meseca, prenosi Reuters.

Banka Engleske saopštila je da će morati da poveća kamatne stope, kako bi se osiguralo da se inflacija potrošačkih cena, koja je trenutno 4,2 odsto, vrati na ciljana dva odsto. Međutim, Banka je odustala od očekivanog povećanja stope prošlog meseca zbog zabrinutosti oko uticaja završetka vladinog programa otpuštanja.

MMF je naveo da monetarna politika ima ključnu ulogu u upravljanju nestabilnošću, kao i da bi se mogla suočiti sa teškim kompromisima. „Bilo bi važno da se izbegne neaktivnost, imajući u vidu troškove u vezi sa obuzdavanjem efekata. Pažljiva komunikacija bila bi potrebna da bi se postavili temelji sa tržištima za potencijalno češće političke poteze“, saopštio je MMF.

Banka Engleska takođe bi trebalo da „iskoristi prvu priliku da program kvantitativnog pooštravanja stavi unapred programirani kurs i da Banka da smernice o okviru koji će se iskoristiti za upravljanje procesom povratka ka stabilnom stanju bilansa stanja“, saopštio je MMF.

Banka Engleske treba da završi otkup imovine u vrednosti od 895 milijardi funti ove nedelje i saopštila je da će prestati da reinvestira prihode od obveznica koje dospevaju kada kamatna stopa poraste na 0,5 procenata. MMF je ostavio nepromenjenim prognoze rasta koje je dao u oktobru da će britanska ekonomija ojačati za 6,8 odsto ove godine i pet odsto u 2022. godini, nakon što je prošle godine oslabila za 9,8 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...