istorijska odluka sa dalekosežnim posledicama

Presuđeno da Google zloupotrebljava dominaciju na tržištu

Hi-techSvet

6.8.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Presuđeno da Google zloupotrebljava dominaciju na tržištu Presuđeno da Google zloupotrebljava dominaciju na tržištu
Američki federalni sudija utvrdio je da kompanija Alphabet – Google preko svog internet pretraživača ilegalno iskorišćava dominantni položaj na tržištu kako bi porazila konkurenciju... Presuđeno da Google zloupotrebljava dominaciju na tržištu

Američki federalni sudija utvrdio je da kompanija Alphabet – Google preko svog internet pretraživača ilegalno iskorišćava dominantni položaj na tržištu kako bi porazila konkurenciju i ugušila inovacije.

Iako gotovo sigurno da će se Google žaliti na odluku i da će spor dospeti do Vrhovnog suda SAD, zapadni mediji ocenjuju da je odluka „seizmičkog karaktera“, te da bi mogla promeniti internet kakav poznajemo i sputati jednu od najpoznatijih kompanija na svetu, prenosi Beta.

Odluka sudije Amita Mehte dugo je iščekivana, a usledila je skoro godinu dana otkako je počelo suđenje u kojem se Google suočava sa Ministarstvom pravde SAD.

Radi se o najvećem antimonopolskom slučaju koji se vodi u Americi u poslednjih 25 godina.

„Pošto je pažljivo razmotrio i odmerio iskaze svedoka i dokazni materijal, sud je došao do sledećeg zaključka: Google je monopolista, i radi tako da bi svoj monopol održao“, napisao je Mehta između ostalog u obrazloženju koje ima 277 strana.

Tagovi
GOOGLE SAD SUD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.