Nastavljen štrajk u američkoj fabrici aviona

Radnici kompanije Boeing odbili još jednu ponudu rukovodstva

SvetU fokusu

25.10.2024 10:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Radnici kompanije Boeing odbili još jednu ponudu rukovodstva Radnici kompanije Boeing odbili još jednu ponudu rukovodstva
Radnici kompanije Boeing odbili su najnovije ponude proizvođača aviona i odlučili da ostanu u štrajku, čime su zadali udarac planu novog izvršnog direktora da... Radnici kompanije Boeing odbili još jednu ponudu rukovodstva

Radnici kompanije Boeing odbili su najnovije ponude proizvođača aviona i odlučili da ostanu u štrajku, čime su zadali udarac planu novog izvršnog direktora da stabilizuje poslovanje.

Od članova Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu Distrikta 751 koji su glasali, 64 odsto je odbilo najnoviji predlog. Uprava je prethodno povećala ponudu povećanja plate na 35 odsto tokom četiri godine i poboljšala predloge za penzione beneficije, prenosi Financial Times.

Štrajk, u kojem učestvuje 33.000 članova sindikata u saveznoj državi Vašington, traje već skoro šest nedelja. Glasanje odlaže datum kada Boeing može ponovo započeti proizvodnju većine svojih komercijalnih aviona i početi oporavak svojih finansija. „Štrajk se nastavlja“, saopštio je sindikat.


Završetak štrajka je ključan za oporavak Boeinga, ocenio je analitičar Bank of America Ron Epštajn. „Ovo odbijanje dodaje dalju neizvesnost, troškove i odlaže oporavak. Očekujemo da će biti potrebne dodatne koncesije za plate da bi dogovor bio prihvaćen”, izjavio je Epštajn.

Izvršni direktor Boeinga, Keli Ortberg, rekao je ranije da je ratifikacija ugovora i okončanje štrajka ključni deo njegovog plana za stabilizaciju kompanije. Analitičari procenjuju da štrajk Boeinga košta 50 miliona dolara dnevno.

Prošlog meseca, članovi sindikata izglasali su sa 96 odsto glasova stupanje u štrajk, odbijajući prvi predloženi sporazum koji je ponudio povećanje plate od 25 odsto. Plate radnika u fabrici Boeing porasle su za četiri odsto u poslednjih osam godina. Akcije kompanije Boeing oslabile su u četvrtak za oko 1,2 odsto.

  • JANA

    25.10.2024 #1 Author

    Vec dugi niz godina se suocavaju sa ozbiljnim probelemima ,kako sa tehnicke strane tako i sa mehanicke ,nadam se da ce izaci iz krize i stati na noge .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.