Štajk u američkoj kompaniji Boeing

Radnici odbili ponudu o povećanju plata za 25 odsto

BiznisSvet

16.9.2024 15:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Radnici odbili ponudu o povećanju plata za 25 odsto Radnici odbili ponudu o povećanju plata za 25 odsto
Menadžeri kompanije Boeing suočavaju se sa ozbiljnim problemima, nakon što se pokazalo da su prošle nedelje pogrešno procenili nezadovoljstvo radnika, koji su odbacili ponudu... Radnici odbili ponudu o povećanju plata za 25 odsto

Menadžeri kompanije Boeing suočavaju se sa ozbiljnim problemima, nakon što se pokazalo da su prošle nedelje pogrešno procenili nezadovoljstvo radnika, koji su odbacili ponudu o povećanju plata od 25 odsto i započeli štrajk. Radnici u štrajku navode da su šefovi kompanije mislili da nema dovoljno ljudi za štrajk, ali da su oni spremni da rizikuju svoja zaposlenja kako bi dobili „ono što je pošteno“.

Suočeni sa sve većim pritiskom, menadžeri ulaze u novu nedelju pregovora kako bi rešili krizu u kompaniji vrednoj 97 milijardi dolara. Pre samo nedelju dana, šefovi kompanije Boeing verovali su da je postignut dogovor o platama sa oko 33.000 radnika u državi Vašington, središtu njihovih proizvodnih operacija, prenosi Reuters.

Početna ponuda za povećanje plata bila je oko 12 odsto, ali nakon višenedeljnih pregovora, povišica je porasla na 25 procenata. Boeing je takođe obećao da će sledeći komercijalni avion graditi u toj državi. Međutim, uprkos dogovoru sa sindikalnim liderima, radnici su masovno odbacili ponudu. Tri dana kasnije, 94 odsto članova Međunarodnog udruženja mašinista i vazduhoplovnih radnika (IAM) glasalo je protiv prihvatanja ponude, dok je 96 odsto glasalo za štrajk.

Razgovori sa više od 20 ljudi, uključujući zvaničnike Boeinga, sindikalne lidere i radnike, pokazuju da je kompanija značajno potcenila nezadovoljstvo radnika zbog troškova života i prethodnih ugovora o platama. Takođe, narušeno poverenje između Boeinga i sindikata dodatno komplikuje nastavak pregovora. Otvorena pisma radnicima, koja su poslali komercijalni i izvršni direktor, naišla su na loš prijem među radnicima, koji su ih videli kao ultimatume, što je samo povećalo nezadovoljstvo.

Povećanje plata od 25 odsto bilo je u skladu s onim što su dobili radnici u drugim sektorima, ali mnogi radnici Boeinga se bore sa životnim troškovima, dok su plate zaostajale za inflacijom još od poslednjeg punog dogovora o platama iz 2008. godine. Rukovodstvo kompanije priznalo je neslaganje sa zaposlenima, navodeći da ponuda jednostavno nije ispunila očekivanja radnika, koji su više zabrinuti za trenutnu finansijsku situaciju nego za obećanja o budućim projektima.

  • meli77

    16.9.2024 #1 Author

    Radnici nisu zadoboljni sa malim povećanjima

    Odgovori

  • ELLA

    16.9.2024 #2 Author

    Povecanje treba da bude bar duplo s obzirom na inflaciju

    Odgovori

  • TIJANA36

    18.9.2024 #3 Author

    Potpuno podrzavam

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.