Dugoročna inflaciona očekivanja porasla na 3,2 odsto

Raspoloženje američkih potrošača opada, raste zabrinutost za ekonomiju

Svet

12.5.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Raspoloženje američkih potrošača opada, raste zabrinutost za ekonomiju Raspoloženje američkih potrošača opada, raste zabrinutost za ekonomiju
Raspoloženje potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama opalo je u maju na najniži nivo ove godine usled povratka zabrinutosti za američku ekonomiju i povišenih dugoročnih... Raspoloženje američkih potrošača opada, raste zabrinutost za ekonomiju

Raspoloženje potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama opalo je u maju na najniži nivo ove godine usled povratka zabrinutosti za američku ekonomiju i povišenih dugoročnih očekivanja inflacije.

Preliminarno očitavanje indeksa potrošačkog raspoloženja Univerziteta u Mičigenu potonulo je na 57,7, što je lako promašilo očekivanja ekonomista da će ostati blizu aprilskog čitanja od 63,5, prenosi Financial Times.

Džoana Hsu (Joanna Hsu), direktorka istraživanja potrošača mičigenskog univerziteta, rekla je da je zabrinutost učesnika eskalirala zajedno sa negativnim vestima o ekonomiji, uključujući krizu gornje granice duga.

„Iako podaci ne pokazuju znake recesije, sve veći deo Amerikanaca misli da ona ne bi trajala kratko ako se dogodi“, dodala je ona.

Dugoročna inflaciona očekivanja porasla su na 3,2 odsto, što je najviši nivo od 2011. godine.

  • KIMCHI

    13.5.2023 #1 Author

    Ne brinem za americku potrosacku (ne)kulturu

    Odgovori

    • LAV

      14.5.2023 #2 Author

      Bas tako. Uvek oni nadju nacin da se “izvuku”

      Odgovori

  • SHALIMAR

    13.5.2023 #3 Author

    Ma to jedino utice na najsiromasnije,ostali vrlo malo…

    Odgovori

  • VALERIJA

    14.5.2023 #4 Author

    Kome je briga dobro donela to je lažna odgovornost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...