u poređenju sa prvim tromesečjem

Rast BDP-a u zemljama OECD za 0,5 odsto u drugom kvartalu

EUSvet

22.8.2024 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast BDP-a u zemljama OECD za 0,5 odsto u drugom kvartalu Rast BDP-a u zemljama OECD za 0,5 odsto u drugom kvartalu
Bruto domaći proizvod u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) porastao je za 0,5 odsto u drugom kvartalu 2024. godine u poređenju... Rast BDP-a u zemljama OECD za 0,5 odsto u drugom kvartalu

Bruto domaći proizvod u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) porastao je za 0,5 odsto u drugom kvartalu 2024. godine u poređenju sa prvim tromesečjem, pokazuju podaci objavljeni u četvrtak.

Rast BDP-a u zemljama G7 ubrzao se na 0,5 odsto u aprilu-junu, u poređenju sa 0,2 odsto u januaru-martu, prenosi Anadolu Agency.

Japanska privreda je porasla 0,8 odsto na kvartalnom nivou do juna, pomerajući se sa kontrakcije od 0,6 odsto u prethodnom periodu.

Rast je ojačao i u SAD sa 0,4 odsto u prvom kvartalu na 0,7 procenata u drugom kvartalu, predvođen povećanjem privatne potrošnje

Nemačka ekonomija je, s druge strane, u periodu april-jun zabeležila blagi pad od 0,1 odsto, nakon rasta od 0,2 procenta u periodu januar-mart.

Rast je takođe blago usporio u Italiji i Velikoj Britaniji u drugom kvartalu za 0,2 odsto i 0,6 odsto respektivno, u poređenju sa 0,3 i 0,7 odsto u prethodnom kvartalu.

Izrael je zbog rata u Gazi doživeo je najznačajnije usporavanje, pri čemu je njegov kvartalni rast BDP-a pao sa 4,1 odsto u prvom kvartalu na 0,3 odsto u drugom kvartalu.

Nasuprot tome, zemlje OECD-a koje su pokazale najveći rast u tri meseca do juna bile su Poljska, sa 1,5 odsto, Kostarika i Irska (1,2 odsto u obe zemlje) i Holandija (jedan procenat).

Na godišnjem nivou, BDP u OECD-u je porastao za 1,8 odsto u aprilu-junu, neznatno u odnosu na 1,7 odsto u periodu januar-mart.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.