Dok američki proizvođači usporavaju proizvodnju

Raste broj kineskih fabrika solarnih panela u SAD

SvetU fokusu

17.7.2024 14:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Raste broj kineskih fabrika solarnih panela u SAD Raste broj kineskih fabrika solarnih panela u SAD
Izgradnja fabrika za proizvodnju solarnih panela kineskih kompanija u SAD naglo raste, što Kini omogućava da dominira u ovom novonastalom sektoru, dok druge američke... Raste broj kineskih fabrika solarnih panela u SAD

Izgradnja fabrika za proizvodnju solarnih panela kineskih kompanija u SAD naglo raste, što Kini omogućava da dominira u ovom novonastalom sektoru, dok druge američke fabrike teško uspevaju da se takmiče uprkos saveznim subvencijama.

Kineske kompanije će u toku sledeće godine imati kapacitet proizvodnje solarnih panela od najmanje 20 gigavata godišnje na tlu SAD, što je dovoljno da zadovolji otprilike polovinu američkog tržišta, prema analizi zasnovanoj na najavama korporacija, vladinim dokumentima i intervjuima sa kompanijama i istraživačama, prenosi Reuters.

Očekivano brzo povećanje proizvodnje solarnih panela u SAD kineskih kompanija predstavlja zabrinjavajući rezultat za klimatsku agendu američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Iako je njegova administracija zainteresovana za nova ulaganja koja stvaraju radna mesta u oblasti čiste energije, vlada takođe želi da spreči prekomernu zavisnost od Kine dok se ekonomija prelazi sa nafte i gasa na obnovljive izvore energije.

Kineske kompanije imaju značajne prednosti u odnosu na konkurente u SAD, poput „subvencionisanih lanaca“ snabdevanja sirovim polisilikonom i nezavršenim solarnim modulima, kao i niskokamatnog državnog finansiranja. Kao i nekineske kompanije, i one prikupljaju subvencije za proizvodnju čiste energije u SAD, uključene u Bajdenov Zakon o smanjenju inflacije iz 2022. godine, njegov ključni klimatski zakon.

Nekineski proizvođači u SAD, s druge strane, teško uspevaju da se takmiče protiv navale jeftinih uvoza i zabrinuti su zbog prevelikog prisustva Kine. To bi dovelo do toga da bi polovina najavljenih američkih fabrika mogla da ne bude realizovana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.