REKORDAN PAD POTRAŽNJE ZA PRIRODNIM GASOM Korona smanjila globalnu potražnju za četiri odsto

SvetVesti

12.6.2020 13:43 Autor: Julijana Vincan 0

REKORDAN PAD POTRAŽNJE ZA PRIRODNIM GASOM Korona smanjila globalnu potražnju za četiri odsto REKORDAN PAD POTRAŽNJE ZA PRIRODNIM GASOM Korona smanjila globalnu potražnju za četiri odsto
Globalna portažnja za prirodnim gasom mogla bi u ovoj godini da zabeleži najveći pad do sad, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju... REKORDAN PAD POTRAŽNJE ZA PRIRODNIM GASOM Korona smanjila globalnu potražnju za četiri odsto

Globalna portažnja za prirodnim gasom mogla bi u ovoj godini da zabeleži najveći pad do sad, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Kako očekuje IEA, globalna potražnja za plinom u ovoj godini pašće četiri procenta zbog korona krize, odnosno za 150 milijardi kubnih metara, što je dvostruko više od pada potražnje koji je zabeležen tokom finansijske krize 2008. godine.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, ističe da je aktuelna kriza do sada imala manji uticaj na prirodni gas nego na naftu i ugalj. Međutim, dodaje, ni prirodni gas nije imun na posledice pandemije. „Rekordan pad u ovoj godini predstavlja dramatičnu promenu okolnosti za industriju koja se navikla na snažno povećanje potražnje“, istakao je Birol, prenosi SEEbiz.

Iako se oporavak očekuje u 2021. godini, IEA ne pretpostavlja brz povratak na pretkrizna kretanja. Drugim rečima, nastavlja Birol, globalna potražnja za plinom trebalo bi da se postupno oporavlja u naredne dve godine.

Ali kako dodaje, to ne znači da će ona ubrzo uhvatiti uobičajene trendove. „Korona kriza će imati dugotrajan uticaj na buduća tržišna kretanja, prigušujući stope rasta i povećavajući neizvesnosti“, rekao je Birol.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...