REKORDAN PAD U DRUGOM TROMESEČJU Britanski BDP manji za 19,8 odsto u odnosu na prvi kvartal

SvetVesti

30.9.2020 12:51 Autor: Julijana Vincan 0

REKORDAN PAD U DRUGOM TROMESEČJU Britanski BDP manji za 19,8 odsto u odnosu na prvi kvartal REKORDAN PAD U DRUGOM TROMESEČJU Britanski BDP manji za 19,8 odsto u odnosu na prvi kvartal
Ekonomija Velike Britanije pala je u drugom kvartalu za 19,8 odsto u odnosu na prvo tromesečje. To je manje od ranije procenjene koja je... REKORDAN PAD U DRUGOM TROMESEČJU Britanski BDP manji za 19,8 odsto u odnosu na prvi kvartal

Ekonomija Velike Britanije pala je u drugom kvartalu za 19,8 odsto u odnosu na prvo tromesečje. To je manje od ranije procenjene koja je iznosila 20,4 procenta, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku (ONS).

Ipak, to je i dalje rekordan pad, najveći od 1955. godine, kada je ONS počeo da vodi ovu evidenciju. Takođe je znatno veći od pada bilo koje druge razvijene privrede, prenosi Tanjug pisanje agencije Reuters.

Ostali podaci nagoveštavaju da je Velika Britanija na putu da ove godine zabeleži najveću godišnju recesiju od 1920-ih.

Ekonomski pad
Foto: Pixabay.com

Napominje se i da je bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva već pao u prva tri meseca za 2,5 odsto, jer je ta zemlja krajem marta uvela mere zatvaranja zbog pandemije korona virusa.

Britanska domaćinstva su u drugom tromesečju uštedela rekordnih 29,1 procenat prihoda, u odnosu na 9,6 odsto u prvom kvartalu, zbog smanjene mogućnosti potrošnje u prodavnicama i restoranima usled mera zatvaranja.

Na međugodišnjem nivou, privreda Velike Britanije je u drugom kvartalu pala za 21,5 procenata, isto kao Španija. Francuska je zabeležila pad od 19 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...