Zalihe rastu na velikim međunarodnim berzama

Rekordni izvoz kineskog bakra, ali slabi domaća tražnja

Svet

22.7.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordni izvoz kineskog bakra, ali slabi domaća tražnja Rekordni izvoz kineskog bakra, ali slabi domaća tražnja
Kineski izvoz rafinisanog bakra porastao je do novog rekorda prošlog meseca pošto je slaba potražnja kod najvećeg svetskog kupca metala navela topionice da se... Rekordni izvoz kineskog bakra, ali slabi domaća tražnja

Kineski izvoz rafinisanog bakra porastao je do novog rekorda prošlog meseca pošto je slaba potražnja kod najvećeg svetskog kupca metala navela topionice da se okrenu prekomorskim tržištima.

Pošiljke su se više nego udvostručile na 157.751 tonu u junu, što je znatno iznad prethodnog maksimuma od 102.000 tona u 2012. godini, prema podacima kineske carine koje je preneo Bloomberg. Ovi rezultati prate prošlonedeljne podatke koji su pokazali skok u izvozu neobrađenog bakra i proizvoda od bakra.

U poslednjem kvartalu najveća azijska ekonomija rasla je najsporijim tempom u godinu dana, a spori rast se prenosi na globalne cene bakra, koje su pale za oko 14 odsto od sredine maja. Narodna banka Kine smanjila je ključnu kratkoročnu referentnu kamatnu stopu po prvi put u skoro godinu dana, u pokušaju da oživi aktivnost.

Zalihe bakra takođe rastu zbog nedostatka kineske potražnje. Zalihe u globalnim skladištima Londonske berze metala su se više nego udvostručile od sredine maja, na najviši nivo od septembra 2021.

U drugim trgovinskim podacima objavljenim tokom vikenda, uvoz kineskog zlata je više nego prepolovljen u junu u odnosu na prethodni mesec jer su povišene cene odvratile kupce. Kupovina aluminijuma iz Rusije opala je treći mesec zaredom i bila je najniža od januara 2023. godine.

Tagovi
IZVOZ KINA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.