Obe kompanije jednoglasno odobrile transakciju

Rio Tinto preuzima Arcadium Lithium za 6,7 milijardi dolara

Svet

9.10.2024 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rio Tinto preuzima Arcadium Lithium za 6,7 milijardi dolara Rio Tinto preuzima Arcadium Lithium za 6,7 milijardi dolara
Rio Tinto je pristao da kupi Arcadium Lithium za 6,7 milijardi dolara u gotovini, što je sporazum koji naglašava kako se rudarske kompanije pozicioniraju... Rio Tinto preuzima Arcadium Lithium za 6,7 milijardi dolara

Rio Tinto je pristao da kupi Arcadium Lithium za 6,7 milijardi dolara u gotovini, što je sporazum koji naglašava kako se rudarske kompanije pozicioniraju za rastuću potražnju na tržištu električnih vozila.

Anglo-australijska rudarska kompanija saopštila je da će platiti 5,85 dolara po akciji, što predstavlja premiju od 90 procenata u odnosu na zatvaranje cene akcija Arcadiuma 4. oktobra, prenosi Financial Times.

Generalni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da će ova akvizicija stvoriti „posao svetske klase u oblasti litijuma, uz naše vodeće operacije u aluminijumu i bakru, kako bi se obezbedili materijali potrebni za energetsku tranziciju“.

Odbori obe kompanije jednoglasno su odobrili transakciju, koja će takođe zahtevati odobrenje 75 odsto deoničara Arcadiuma kako bi se finalizovala.

Rio Tinto stiče pristup litijumskim rudnicima i postrojenjima za preradu i nalazištima na četiri kontinenta kako bi podstakao decenije rasta, kao i bazu klijenata koja uključuje Teslu, BMW i General Motors, prenosi Reuters.

„Uvereni smo da je ovo privlačna gotovinska ponuda koja odražava punu i fer dugoročnu vrednost za naš posao i smanjuje rizik za naše deoničare u pogledu realizacije našeg razvojnog portfolija i tržišne nestabilnosti“, saopštila je kompanija Arcadium Lithium.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.