U očekivanju rasta tražnje za strateškom sirovinom

Rio Tinto želi da kupi kompaniju Arcadium Lithium

Svet

7.10.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rio Tinto želi da kupi kompaniju Arcadium Lithium Rio Tinto želi da kupi kompaniju Arcadium Lithium
Rio Tinto pregovara o preuzimanju proizvođača litijuma Arcadium Lithium, potvrdile su obe kompanije u ponedeljak. Ako se završi, dogovor bi pogurao australijskog rudarskog giganta... Rio Tinto želi da kupi kompaniju Arcadium Lithium

Rio Tinto pregovara o preuzimanju proizvođača litijuma Arcadium Lithium, potvrdile su obe kompanije u ponedeljak.

Ako se završi, dogovor bi pogurao australijskog rudarskog giganta na drugu poziciju globalnih proizvođača litijuma iza Albemarlea.

Reuters je ekskluzivno izvestio da su dve kompanije vodile pregovore, a Arkadium bi mogao da dostigne procenu u rangu od četiri do šest milijardi dolara.

Australijske akcije Arcadiuma su porasle za čak 50 odsto pre zatvaranja berze na 6,09 australijskih dolara po komadu, što je izazvalo skok i u drugim litijumskim kompanijama koje su listirane u Australiji. U isto vreme, akcije Rio Tinta pale su dva odsto.

Nedavni pad cena litijuma, delimično zbog kineske prevelike ponude, prepolovio je vrednost akcija Arkadiuma, što ga je učinilo privlačnom metom. Međutim, predviđa se da će potražnja za litijumom porasti kasnije ove decenije zbog očekivane pomame za litijum-jonskim baterijama za automobile.

Kupovinom Arcadiuma, Rio Tinto bi dobio pristup rudnicima litijuma, pogonima za preradu i nalazištima u Argentini, Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi podstakao decenije rasta, kao i bazu kupaca koja uključuje kompanije Teslu, BMW i General Motors.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.