SAD BELEŽE REKORDAN BROJ OBOLELIH U DANU Više od pola miliona žrtava pandemije u svetu

SvetVesti

2.7.2020 10:48 Autor: Julijana Vincan 0

SAD BELEŽE REKORDAN BROJ OBOLELIH U DANU Više od pola miliona žrtava pandemije u svetu SAD BELEŽE REKORDAN BROJ OBOLELIH U DANU Više od pola miliona žrtava pandemije u svetu
Više od 10,8 miliona osoba obolelo je do sada širom sveta od korona virusa, gotovo 520.000 je preminulo, dok se izlečilo više od šest... SAD BELEŽE REKORDAN BROJ OBOLELIH U DANU Više od pola miliona žrtava pandemije u svetu

Više od 10,8 miliona osoba obolelo je do sada širom sveta od korona virusa, gotovo 520.000 je preminulo, dok se izlečilo više od šest miliona pacijenata.

Registrovano je još 48.000 novozaraženih u SAD, što je najveći broj inficiranih u jednom danu od početka pandemije. Broj novoobolelih raste od prošle nedelje, a rekordne cifre su već nekoliko puta zabeležene, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Povećanje broja slučajeva najizraženije je u Arizoni, Kaliforniji, na Floridi i u Teksasu. U SAD ukupno ima gotovo 2,8 miliona zaraženih, dok je 130.798 pacijenata preminulo.

Foto: Tanjug/AP

Australijske vlasti odlučile su da više od 300.000 ljudi iz severnih predgrađa Melburna stave u karantin do kraja jula, s ciljem da se spreči dalje širenje korona virusa. Građani će tako ponovo morati da ostanu kod svojih kuća, izuzimajući odlazak u nabavku životnih namirnica, kod lekara ili ako neguju stara ili nemoćna lica. Ova zemlja ima 8.000 potvrđenih slučajeva i oko 100 smrtnih ishoda.

U Tokiju je zabeleženo više od 100 novoobolelih, što je najveći broj novih slučajeva u poslednja dva meseca. Poslednji rekord zabeležen je 2. maja, kada je potvrđeno 154 novih slučajeva, prenosi Tanjug, pozivajući se na izveštaj japanske agencije Kyodo. Zbog najnovijih podataka raste strah od drugog talasa u japanskoj prestonici, gde je ranije počelo postepeno vraćanje života u normalu. Broj ukupno zaraženih u Tokiju trenutno je 6.292, a u Japanu skoro 19.000, dok je preminulo blizu 1.000 građana ove zemlje.

Foto: Tanjug

Potencijalnu vakcinu za Covid-19, koju je razvio kineski „SinoVac“, testiraće u Brazilu 12 istraživačkih centara u šest brazilskih država, a lokalna zdravstvena agencija prethodno mora da odobri ispitivanja. Pored Sao Paola, ispitivanja sa ukupno 9.000 volontera biće sprovedena i u Braziliji, Rio de Žaneiru, Minas Žeraisu, Rio Grande do Sulu i Parani. Rezultati studije očekuju se sledeće godine. U Brazilu je ukupno skoro 1,5 miliona zaraženih, a preminulo je 60.713 pacijenata.

Turska sada ima više od 201.000 infiricanih, sa 1.192 nova slučaja dijagnostikovana u sredu, pokazali su podaci Ministarstva zdravlja te zemlje. Oporavilo se više od 87 odsto zaraženih, dok je broj umrlih dostigao 5.150.

Foto: Tanjug/AP

Države koje propuste da upotrebe sve raspoložive mehanizme u borbi protiv korona virusa, mučiće se da ga savladaju. Neke zemlje pristupile su fragmentarno u borbi protiv pandemije i pred njima je dug i trnovit put. Samo zemlje koje pokrenu sistem sposoban da pokrene sveobuhvatni pristup u borbi protiv korona virusa, biće u stanju da zauzdaju epidemiju i izbegnu novo uvođenje vanrednog stanja“, upozoreno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Novozelandski ministar zdravlja Dejvid Klark (David Clark) podneo je u četvrtak ostavku nakon niza ličnih promašaja tokom pandemije. Izjavio je da je u posao uložio svu svoju energiju, ali i da namerava da ostane u parlamentu kao poslanik nižeg ranga. Premijerka Novog Zelanda istakla je da je spremna da prihvati njegovu ostavku, jer je od suštinskog je značaja da zdravstveno rukovodstvo ima poverenje novozelandske javnosti. Do sada je u NZ obolelo 1.530 ljudi, a preminule su 22 osobe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...