nakon sastanka OPEC-a, proizvodnja nafte manja za 1,16 miliona barela dnevno

SAD zabrinute zbog odluke Saudijske Arabije

Svet

4.4.2023 20:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD zabrinute zbog odluke Saudijske Arabije SAD zabrinute zbog odluke Saudijske Arabije
Saudijska Arabija je zajedno s drugim članicama OPEC-a, krovne organizacije zemalja izvoznica nafte, najavila smanjenje snabdevanja naftom, što će, između ostalih, naneti štetu i... SAD zabrinute zbog odluke Saudijske Arabije

Saudijska Arabija je zajedno s drugim članicama OPEC-a, krovne organizacije zemalja izvoznica nafte, najavila smanjenje snabdevanja naftom, što će, između ostalih, naneti štetu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Razlog smanjenja je želja za povećanjem cena nafte zbog straha od pada potražnje, prenosi Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

U sklopu koraka koji je proglašen nakon službenog sastanka OPEC-a, proizvodnja će se smanjiti ukupno 1,16 miliona barela dnevno. Pad proizvodnje očekuje se naredni mesec i nastaviće se do kraja godine.

Ovo nije prvi put da Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju barela dnevno, nakon što je prošlog novembra najavila pad na dva miliona barela dnevno. Amerika je tada osudila ovaj korak.

Predsednik Veća za nacionalnu sigurnost SAD-a, Džon Kirbi (John Kirby), osvrnuo se na saudijsku odluku na konferenciji za novinare, priznavši da je odluka o smanjenju proizvodnje iznenadila Amerikance.

Uprkos tome, Kirbi je naveo da su SAD bile obaveštene o tom potezu unapred.

Osim Saudijske Arabije, proizvodnju su smanjili Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman, Alžir i Rusija, koja je u prošlosti smanjenjem proizvodnje reagovala na nametanje cenovnih plafona za izvoz svoje nafte.

Za organizaciju OPEC, to je nužan korak kako bi se stabilizovalo tržište nafte, nakon što je prošli mesec cena barela pala na oko 70 dolara, najniže u 15 meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...