SAUDIJCI PREUZIMAJU NJUKASL JUNAJTED Kupoprodaja vredna 300 miliona funti

SvetVesti

16.4.2020 14:55 Autor: Vladimir Jokanović

SAUDIJCI PREUZIMAJU NJUKASL JUNAJTED Kupoprodaja vredna 300 miliona funti SAUDIJCI PREUZIMAJU NJUKASL JUNAJTED Kupoprodaja vredna 300 miliona funti
Još jedan engleski fudbalski klub prelazi u većinsko vlasništvo bogataša sa Bliskog istoka. Reč je o premijerligašu Njukasl Junajtedu, koji je postigao dogovor sa... SAUDIJCI PREUZIMAJU NJUKASL JUNAJTED Kupoprodaja vredna 300 miliona funti

Još jedan engleski fudbalski klub prelazi u većinsko vlasništvo bogataša sa Bliskog istoka. Reč je o premijerligašu Njukasl Junajtedu, koji je postigao dogovor sa saudijskim Fondom za strana ulaganja, koji je u vlasništvu tamošnjeg prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Vrednost kupoprodaje je 300 miliona funti za 77 odsto vlasništva kluba.

Dok traje prekid sportskih takmičenja zbog pandemije korona virusa, važnih vesti iz fudbala sve je manje, pa je ova o kupoprodaji Njukasla glavna tema na Ostrvu. Prema navodima BBC, Saudijci su želeli da kupe Mančester Junajted, ali nisu uspeli da s dogovore oko preuzimanja kluba. Saudijski Fond raspolaže sa 320 milijardi dolara, koje strateški ulaže u „pokretanje ekonomske transformacije“ zemlje kroz projekat Vizija 2030. Prošle nedelje Fond otkupio udeo u četiri velike evropske energetske kompanije za milijardu dolara.

Ulaganja Saudijske Arabije kritikovao je Amnesty International (AI), navodeći da Rijad na taj način pokušava da zamagli permanentno kršenje ljudskih prava u zemlji. To očigledno ne uznemirava sportske klubove i organizacije, jer su posle organizacije niza golf i teniskih mečeva, kao i finala španskog fudbalskog superkupa, Saudijci ušli u kalendar takmičenja Formule 1 za sezonu 2023.

U izjavi Feliksa Džejkensa (Felix Jakens) iz AI za BBC navedeno je da ugled grada i kluba može ozbiljno biti doveden u pitanje ukoliko prihvati saudijski režim, koji je nedavno pritvori i mučio žene, koje su tražile pravo na vožnju automobila. Novi vlasnici Njukasla moraju da prođu test vlasnika i direktora Premijer lige i podrže „ugled i imidž igre“, a to bi moglo dovesti do otvaranja niza neprijatnih pitanja, navodi AI.

S druge strane, navijači Njukasla već sanjaju o dovođenju velikih fudbalskih zvezda u klub, a predstavnik organizacije navijača Greg Tomlinson izjavio je: „Želimo da klub bude najbolji mogući. To ne znači da ćemo osvojiti Ligu šampiona. Nismo nerealni, ali imamo nešto u šta možemo verovati, a to dugo nismo imali“.

Saudijska Arabija krenula je putem koji su utabali UAE i Katar, preuzimajući  Mančester siti, odnosno francuski PSG. Ulaganja tih klubova u igrače naglo su porasla, dostigavši transfere u vrednosti 200 miliona evra. Legendarni trener Arsenala, Arsen Venger ocenio je svojevremeno da je reč o „finansijskom dopingu“.

Dosadašnji vlasnik Njukasla Majk Ešli (Mike Ashley) kupio je klub 2007. godine za 134 miliona funti, a od 2017. je tražio kupca kome bi ga preprodao. Njukasl je osnovan 1982. godine u istoimenom rudarskom gradu na istoku Engleske. Četiri puta do sada klub je bio prvak države, a poslednju put 1927.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.