Potreban za proizvodnju baterija za električne automobile

Saudijci razmatraju investiciju u proizvodnju litijuma u Čileu

Svet

30.7.2024 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saudijci razmatraju investiciju u proizvodnju litijuma u Čileu Saudijci razmatraju investiciju u proizvodnju litijuma u Čileu
Kompanija Manara Minerals iz Saudijske Arabije razmatra mogućnosti ulaganja u proizvodnju litijuma u Čileu, rekao je saudijski ministar rudarstva Bandar Alkhorajef tokom posete toj... Saudijci razmatraju investiciju u proizvodnju litijuma u Čileu

Kompanija Manara Minerals iz Saudijske Arabije razmatra mogućnosti ulaganja u proizvodnju litijuma u Čileu, rekao je saudijski ministar rudarstva Bandar Alkhorajef tokom posete toj južnoameričkoj zemlji, objavio je Reuters, a prenela agencija Beta.

Manara, nastala zajedničkim ulaganjem državne rudarske kompanije Ma’aden i Fonda za javna ulaganja „analizira različite opcije“, rekao je Alkhorajef.

Saudijska Arabija radi na obezbeđivanju pristupa litijumu i drugim mineralima u želji da postane središte za proizvodnju električnih vozila i baterija radi diverzifikacije ekonomije zavisne od nafte, piše Reuters.

Alkhorajef, saudijski ministar industrije i mineralnih resursa, rekao je da Manara ima interes za ulaganje u Čile, drugog najvećeg svetskog proizvođača litijuma, metala koji se koristi i za proizvodnju baterija.

Izjavio je i da je video „veliku posvećenost“ čileanske vlade da pomogne u obezbeđivanju ulaganja ali i dodato da nije upoznat s konkretnim razgovorima koji se vode.

Čileanska državna rudarska kompanija Codelco trenutno traži partnera za veliki projekt vađenja litijuma u ravnici Marikunga, a vlada je nedavno otvorila i niz drugih nalazišta litijiuma za privatna ulaganja.

Alkhorajef se juče sastao s predstavnicima čileanskog ministarstva rudarstva, a prisustvovali su i predstavnici Kodelka.

On je izjavio da je Saudijska Arabija zainteresovana da brzo obezebedi snabdevanje litijumom, uključujući iz Čilea, budući da namerava da proizvodi baterije za električna vozila u zemlji.

„Imamo vođstvo koje je vrlo ambiciozno. Ozbiljni smo da ga nabavimo sada (…) što je pre moguće“, kazao je.

Pre Čilea, saudijski ministar je bio u službenoj poseti Brazilu, takođe s ciljem unapređenja privredne saradnje u više područja, uključujući i rudarstvo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.