rastu apetiti nakon ekonomskog buma

Saudijska Arabija šalje signale za organizaciju Olimpijskih igara

LifestyleSvet

28.8.2024 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijska Arabija šalje signale za organizaciju Olimpijskih igara Saudijska Arabija šalje signale za organizaciju Olimpijskih igara
Saudijska Arabija je sugerisala da bi mogla da se kandiduje za domaćina Olimpijskih igara, jer kraljevstvo u pustinji ekonomski napreduje, a to se posebno... Saudijska Arabija šalje signale za organizaciju Olimpijskih igara

Saudijska Arabija je sugerisala da bi mogla da se kandiduje za domaćina Olimpijskih igara, jer kraljevstvo u pustinji ekonomski napreduje, a to se posebno vidi u ogromnom ulaganju novca u sport. 

„Mi kao zemlja pripremamo se za sve veće izazove i mislim da je Olimpijada logičan korak“, rekao je princ Fejsal Bandar Sultan Al Saud, predsednik Saudijske esport federacije, i dodao da će se to desiti kada budu spremni, prenosi Bloomberg.

Princ je govorio na marginama ceremonije zatvaranja prvog svetskog prvenstva u Esportu (gejmingu), koje je održano u Rijadu i koje je imalo rekordni nagradni fond za ovu industriju, od 60 miliona dolara.

Potencijalni interes Saudijske Arabije da eventualno bude domaćin Olimpijskih igara dolazi u trenutku kada zalivska nacija povećava svoj portfolio sportskih događaja, uključujući i Esportsku olimpijadu za 2025. godinu. Rijad je sklopio ugovor na 12 godina sa Međunarodnim olimpijskim komitetom u julu da bude domaćin tog događaja, i tako napravio vezu sa ovom organizacijom.

Saudijci bi takođe trebalo da budu domaćini Zimskih azijskih igara 2029. i na korak su od toga da budu domaćini Svetskog prvenstva u fudbalu 2034. godine.

Letnje Olimpijske igre su nedavno završene u Parizu, danas počinju Paraolimpijske igre u glavnom gradu Francuske. Naredne OI biće održane 2028. u Los Anđelesu, a 2032. domaćin će biti Brizbejn.

Egipat i Katar su među zemljama koje su zainteresovane za oragnizaciju najvećeg sportskog događaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.