Od futurističkog grada, preko zabavnog parka, do 362.000 hotelskih soba

Saudijskih 1,3 biliona dolara za “giga projekte” do 2030.

Svet

10.9.2024 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijskih 1,3 biliona dolara za “giga projekte” do 2030. Saudijskih 1,3 biliona dolara za “giga projekte” do 2030.
Saudijska Arabija je pokrenula investicije vredne 1,3 biliona dolara u projekte nekretnina i infrastrukture u proteklih osam godina kao deo svog plana da diverzifikuje... Saudijskih 1,3 biliona dolara za “giga projekte” do 2030.

Saudijska Arabija je pokrenula investicije vredne 1,3 biliona dolara u projekte nekretnina i infrastrukture u proteklih osam godina kao deo svog plana da diverzifikuje ekonomiju dalje od nafte i postane privlačnije mesto za život, rad i turistička putovanja.

Obim tih projekata je veći za četiri odsto u odnosu na pre godinu dana, navodi kompanija za upravljanje nekretninama Knight Frank. Ovo uključuje više od milion stambenih jedinica i mega objekata, kao što je grad Neom na obali Crvenog mora, navela je konsultantska grupa u svom najnovijem izveštaju, prenosi Bloomberg.

Ugovori o nekretninama u vrednosti od oko 164 milijarde dolara dodeljeni su od 2016. godine, kada je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman predstavio svoju strategiju za okretanje zemlje od petrodolara i poboljšanje kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Najveći deo tog novca — 28,7 milijardi dolara — otišao je u Neom, uz veliku potrošnju na razvoj unutar njega poznatog kao The Line, par solitera obloženih ogledalom za koje se očekuje da će se na kraju prostirati na dužini od oko 105 milja.

Drugi veliki projekti uključuju National Housing sa 12 milijardi dolara, razvoj kapije Diriiah od devet milijardi dolara i zabavni grad Kidija u Rijadu sa skoro sedam milijardi dolara.

Iako su mnogi mega projekti još daleko od realizacije, arapsko kraljevstvo trudi se da prevaziđe izazove sa lancima snabdevanja, radnom snagom i troškovima u nastojanju da ispuni svoje ciljeve. Većina razvoja očekuje se između 2028. i 2030. godine, a Saudijska Arabija bi trebalo da postane najveće svetsko građevinsko tržište dok se kreće prema tim rokovima.

Rijad ostaje centralna tačka, sa oko 35 milijardi dolara u ugovorima dodeljenim do danas. Očekuje se da će glavni grad do početka naredne decenije dodati skoro 29.000 hotelskih soba, 4,6 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora i 340.000 domova, navodi Knight Frank. Biće još „mnogih novih dešavanja“, saopštila je kompanija, dok se grad priprema da bude domaćin Svetskog sajma 2030. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2034. godine.

Više od 54 milijarde dolara otišlo je na zapadnu obalu Saudijske Arabije i okolna područja, gde je trenutno u toku najmanje 17 takozvanih giga projekata.

Kraljevina ima za cilj da privuče 100 milijardi dolara direktnih stranih investicija do 2030. i nada se da će u tom istom vremenskom periodu ugostiti 150 miliona turista godišnje. Prošle godine je zabeležio oko 109 miliona turista, od kojih su većina lokalni.

Očekuje se da će zemlja u celini dodati 362.000 novih hotelskih soba do kraja decenije kako bi zadovoljila potrebe očekivanog priliva putnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.