U akviziciju uloženo osam milijardi dolara

Sin osnivača Oraclea preuzima holivudski Paramount

Svet

8.7.2024 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sin osnivača Oraclea preuzima holivudski Paramount Sin osnivača Oraclea preuzima holivudski Paramount
Vlasnici kompanije Paramount Global pristali su da je spoje sa Skydance Media, u dogovoru po kome će kontrola nad velikim holivudskim studijem biti prepuštena... Sin osnivača Oraclea preuzima holivudski Paramount

Vlasnici kompanije Paramount Global pristali su da je spoje sa Skydance Media, u dogovoru po kome će kontrola nad velikim holivudskim studijem biti prepuštena poznatom producentu Dejvidu Elisonu (David Elisson) čime je okončana jedna od najdramatičnijih akvizicija u američkoj, pa i globalnoj industriji zabave.

Kao deo komplikovanog dogovora koji se mesecima sklapao, predsednica Paramounta Šari Redston (Shari Redstone) pristala je da proda svoju porodičnu kompaniju National Amusements, koja kontroliše oko 77 odsto akcija sa pravom glasa u Paramountu, za 2,4 milijarde dolara, prenosi Bloomberg.

Sporazum označava nagli preokret nakon što su prošlog meseca propali razgovori između Redston i Elisona, sina suosnivača kompanije Oracle Larija Elisona (Larry Ellison). Odluka Šari Redston da okonča diskusiju tada je šokirala odbor i “isfrustrirala zaposlene i investiture”, što je dovelo do pada akcija.

Porodica Elison i RedBird Capital Partners složili su se da ulože više od osam milijardi dolara u posao. To uključuje 1,5 milijardi dolara za otplatu duga Paramounta i 4,5 milijardi dolara za kupovinu akcija Paramounta.

Novi vlasnici i dodatni kapital mogli bi da obezbede novi početak za Paramount, matičnu kompaniju za kanale CBS i MTV. Opterećena dugom od više od 14 milijardi dolara, kultna holivudska kompanija se borila da se takmiči u industriji striminga. Kompanija je imala neto gubitak od 554 miliona dolara, ili 87 centi po akciji, u prvom kvartalu.

„S obzirom na promene u industriji, želimo da ojačamo Paramount za budućnost, istovremeno osiguravajući da focus ostane na originalnom sadržaju”, rekla je Redston u zvaničnom saopštenju. „Kao dugogodišnji proizvodni partner Paramounta, Skydance dobro poznaje Paramount i ima jasnu stratešku viziju i resurse da ga odvede do sledeće faze rasta. Verujemo u Paramount i uvek ćemo verovati.”

Dejvid Elison (41) biće predsednik i glavni izvršni direktor. Džef Šel (Jeff Shell), bivši izvršni direktor NBC Universala, biće predsednik. Elison veruje da bi kompanija mogla da napreduje ako više ulaže u nove tehnologije.

Nakon zaključenja ugovora, grupa predvođena Elisonom će posedovati oko 70 odsto akcija Paramounta. Prodavci imaju 45 dana da potraže bolje ponude.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.