SINGAPUR POSTAJE NAJVEĆI AZIJSKI FINANSIJSKI CENTAR? Investitori napuštaju Hong Kong

InvesticijeNovacSvetVesti

9.6.2020 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

SINGAPUR POSTAJE NAJVEĆI AZIJSKI FINANSIJSKI CENTAR? Investitori napuštaju Hong Kong SINGAPUR POSTAJE NAJVEĆI AZIJSKI FINANSIJSKI CENTAR? Investitori napuštaju Hong Kong
Menadžeri hedž fondova u Hong Kongu spremaju se navodno za povlačenje zbog očekivane primene sprovođenja zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je Kina nedavno usvojila.... SINGAPUR POSTAJE NAJVEĆI AZIJSKI FINANSIJSKI CENTAR? Investitori napuštaju Hong Kong

Menadžeri hedž fondova u Hong Kongu spremaju se navodno za povlačenje zbog očekivane primene sprovođenja zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je Kina nedavno usvojila. Istovremeno, kineski analitičari navode da je zakon mogao biti usvojen i pre, ali da lokalne vlasti nisu bile sposobne da to učine.

Hong Kong je 6. najveći svetski finansijski centar, a investitori i trgovci zabrinuti su da će se naći pod direktnim udarom Pekinga, jer zakon predstavlja veliki udarac za autonomiju Hong Konga, prenosi Business Insider, pozivajući se na FT. U Hong Kongu posluje 420 hedž fondova, a imovina kojom se odatle upravlja vredi oko 91 milijardu američkih dolara, što je više od objedinjenog iznosa kojim zajedno upravljaju Singapur, Japan i Australija.

Investitori navode da bi razlozi za njihovo napuštanje Hong Konga bili gubitak slobode društvenih medija, gubitak slobodnog pristupa internetu, kontrola kapitala i otežano dobijanje viza, jer će se uslovi izjednačiti sa onima koji vladaju u kontinetlanom delu Kine.

Analitičari koji su govorili za Business Insider veruju da će Singapur verovatno uskoro postati najveće azijsko finansijsko središte, jer bi se tamo mogle preseliti mnoge aktivnosti iz Hong Konga. Usvajanje pomenutog zakona 28. maja izazvalo je dodatne tenzije na relaciji Vašington – Peking, zbog čega je Hong Kong pod pretnjom američkih sankcija.

Sa tačke gledišta Hong Konga, kako ocenjuje South China Morning Post, nije pitanje da li je potreban zakon o nacionalnoj bezbednosti, ali tamošnji zakonodavci nisu bili u stanju da donesu akt koji bi odgovarao građanima. SCMP podseća da takve zakone imaju, pored ostalih SAD, Velika Britanija, Australija i Singapur.

„Pandemokratska“ i provladina opcija u Hong Kongu trebalo bi da budu dvostranački udružene u donošenju zaštitnih mera za sprovođenje zakona, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe novog zakona. Tamošnji analitičari takođe ocenjuju da će efekti američke akcije biti više psihološki, nego ekonomski, ali i daje najvažnija bitka u Hong Kongu da se sačuva poverenje.

  • NikolaB

    10.6.2020 #1 Author

    bilo kakvo sputavanje otvorenog trzista i nacionalizacija bilo cega odmah tera liberalne ekonomiste, velike investicione i hedz fondove jer ne zele nikakvu kontrolu nad njihovim parama, sto je sasvim u redu. Niko ne zeli takav rizik.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...