Najjači potres u poslednjih 25 godina

Snažan zemljotres pogodio Tajvan

Svet

3.4.2024 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Snažan zemljotres pogodio Tajvan Snažan zemljotres pogodio Tajvan
Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihteru pogodio je u sredu ujutru Tajvan, a tom prilikom poginule su najmanje četiri osobe, dok je više od... Snažan zemljotres pogodio Tajvan

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihteru pogodio je u sredu ujutru Tajvan, a tom prilikom poginule su najmanje četiri osobe, dok je više od 700 povređeno.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 15,5 kilometara, na 25 kilometara udaljenosti od grada Hualien, saopštio je Centar za meteorologiju Tajvana, prenosi Deutsche Welle.

Vatrogasna spasilačka služba saopštila je da je najmanje 26 zgrada srušeno, od kojih je većina u istočnom okrugu Hualien. Centar za seizmologiju u Tajpeju navodi da je reč o najjačem zemljotresu na Tajvanu u poslednjih 25 godina.

Seizmolozi podsećaju da je veliki zemljotres iz 1999. godine imao magnitudu 7,6 stepeni i da je usmrtio 2.400 ljudi. Zvaničnici su takođe upozorili stanovnišvo da bude spremno na evakuaciju, jer se očekuje još potresa u narednim danima.


Tajvan često pogađaju zemljotresi, jer se ostrvo nalazi blizu spoja dve tektonske ploče, dok obližnji Japan svake godine beleži oko 1.500 podrhtavanja tla. Japanska meteorološka agencija povukla je ranije upozorenje na opasnost od cunamija zbog zemljotresa na Tajvanu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...