Od januara do avgusta obim uvoza blago premašio dva miliona tona

Španski uvoz nafte iz Venecuele na najvišem nivou u 15 godina

BiznisSvet

5.10.2024 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Španski uvoz nafte iz Venecuele na najvišem nivou u 15 godina Španski uvoz nafte iz Venecuele na najvišem nivou u 15 godina
Španija je od januara do avgusta uvezla najviše nafte iz Venecuele od 2009. godine, objavila je Uprava za strateške rezerve pri španskom Ministarstvu energetike... Španski uvoz nafte iz Venecuele na najvišem nivou u 15 godina

Španija je od januara do avgusta uvezla najviše nafte iz Venecuele od 2009. godine, objavila je Uprava za strateške rezerve pri španskom Ministarstvu energetike i životne sredine.

U avgustu je uvezeno 303.000 metričke tone nafte, nakon 353.000 u prethodnom mesecu, pokazuju podaci Coresa.

Od januara do avgusta obim uvoza blago je premašio dva miliona tona i dostigao najviši nivo od istog perioda 2009. godine, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Već u prvih sedam ovogodišnjih meseci nadmašio je celu prošlu godinu, kada je Venecuela Španiji isporučila 1,4 miliona tona nafte.

Venecuela, članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), povećala je izvoz nafte u Severnu Ameriku i Evropu zahvaljujući velikim delom dozvolama koje je SAD izdao partnerima njenog državnog proizvođača PDVSA.

Vašington je izvoz nafte iz Venecuele izuzeo iz sankcija, a najveća španska naftna kompanija Repsol počela je da nabavlja znatno više barela u sklopu dogovora s PDVSA o plaćanju duga naftom.

Venecuela proizvodi naftu od 1914. godine i osnovala je OPEC 1960. godine, zajedno s Iranom, Irakom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.