SPORAZUM GRČKE I EGIPTA O EKONOMSKOJ ZONI U MEDITERANU Turska proglasila dogovor „ništavnim“

EUSvetVesti

7.8.2020 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

SPORAZUM GRČKE I EGIPTA O EKONOMSKOJ ZONI U MEDITERANU Turska proglasila dogovor „ništavnim“ SPORAZUM GRČKE I EGIPTA O EKONOMSKOJ ZONI U MEDITERANU Turska proglasila dogovor „ništavnim“
Atina i Kairo potpisali su sporazum o uspostavljanju ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) u Sredozemnom moru, saopštio je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri na... SPORAZUM GRČKE I EGIPTA O EKONOMSKOJ ZONI U MEDITERANU Turska proglasila dogovor „ništavnim“

Atina i Kairo potpisali su sporazum o uspostavljanju ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) u Sredozemnom moru, saopštio je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom.

Dogovor je postignut usled napetosti oko prava na prirodne resurse u regionu istočnog Mediterana, gde Turska, Grčka i Kipar ostaju zatvoreni u složenom diplomatskom suprotstavljanju, prenosi grčki Ekatimerini. Sporazum je potpisan dva meseca nakon što su Grčka i Italija dokument o morskim zonama u Jonskom moru.

Prošle godine Turska je potpisala sporazum o morskim granicama u Sredozemlju sa međunarodno priznatom vladom Libije. Taj dogovor kritikovale su Evropska unija, Rusija i SAD, kao i libijski general Kalifa Haftar, koji ima podršku Narodne skupštine Libije.   

Ministarstvo spoljnih poslova Turske oglasilo se povodom sporazuma između Grčke i Egipta, navodeći da je on „ništavan“, jer te dve zemlje nemaju zajedničku morsku granicu, prenosi Aljazeera. Prema saopštenju Ankare, to područje se nalazi na grebenu koji pripada Turskoj.

Tursko Ministarstvo navelo je i da je Egipat već napustio 11.500 kvadratnih kilometara spruda u prethodnom sporazumu sa Kiprom 2003. godine, kao i da se sporazumom Atine i Kaira krše libijska pomorska prava. Turska, kako je navedeno, neće dozvoliti bilo kakvu aktivnost u toj oblasti i nastaviće odlučno da brani svoja i legitimna prava severnog Kipra u istočnom Mediteranu.

Ekskluzivna ekonomska zona zamišljena je kao granica dve države gde je Atini i Kairu omogućeno da osiguraju maksimum iskorišćenja nalazišta nafte i prirodnog gasa, objasnio je Šukri. Šef grčke diplomatije ocenio je da je sporazum „primeren“ i potpuno suprotan ilegalnom i pravno nepostojećem memorandumu o razumevanju Ankare i Tripolija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...