SPORAZUM OPEC+ PRODUŽEN ZA MESEC DANA Ograničena proizvodnja nafte do kraja jula

IzdvajamoSvetVesti

7.6.2020 09:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

SPORAZUM OPEC+ PRODUŽEN ZA MESEC DANA Ograničena proizvodnja nafte do kraja jula SPORAZUM OPEC+ PRODUŽEN ZA MESEC DANA Ograničena proizvodnja nafte do kraja jula
Države OPEC+ produžile su sporazum o ograničenoj proizvodnji nafte za mesec dana, odnosno do kraja jula. Prema sporazumu oni će od 1. jula poštovati... SPORAZUM OPEC+ PRODUŽEN ZA MESEC DANA Ograničena proizvodnja nafte do kraja jula

Države OPEC+ produžile su sporazum o ograničenoj proizvodnji nafte za mesec dana, odnosno do kraja jula. Prema sporazumu oni će od 1. jula poštovati smanjenje dnevne proizvodnje nafte za 9,6 miliona barela. To je za 0,1 milion barela manje nego u maju i junu, jer Meksiko još nije prihvatio  produženje sporazuma.

Uoči sastanka sporazumne strane osigurale su dogovor sa Irakom i Nigerijom, koje su prekoračile svoje kvote, prenosi ruski dnevnik Komerasant. Ministri zemalja OPEC+ složili su se da zadrže postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje kojim je predviđena za 9,7 miliona barela manja dnevna produkcija. Jedino Meksiko nije pristao da se odrekne svojih 100.000 barela dnevno. Bilo je predloga da proizvodnja u julu bude umanjena za dodatnih 2,0 miliona barela dnevno, ali to nije prihvaćeno.

Sporazumom je precizirano da će odluka o smanjenju proizvodnje biti validna pod uslovom da zemlje koje nisu bile u stanju da ispune obaveze u maju i junu „poštuju princip nadoknade“. RIA Novosti javile su da je bilo reči i o tome da će prilagođavanje proizvodnje biti neophodno i u avgustu i septembru.

Prema podacima specijalizovanog portala za praćenje podataka o prometa nafte „Kpler“, na koji se poziva MarketWatch globalna dnevna proizvodnja smanjena je za oko 8,6 miliona barela u maju, što pokazuje da se sporazum poštuje 89 odsto. Da bi se ispunilo stoprocentno poštovanje potrebno je prestati sa proizvodnjom preostalih 1,1 milion barela dnevno.  

Zemje izvoznice nafte procenjuju gubitke od pandemije i jeftine nafte. Cene nafte u petak na zatvaranju prošlonedeljnog trgovanja dostigle su najviši nivo od početka oporavka tržišta od aprilskog kraha. Podsetimo, cena američke WTI (West Texas Intermediate) dostigla je 20. aprila negativnu vrednost, prvi put u istoriji trgovanja, kada je u jednom danu izgubila više od 300 odsto vrednosti i na kraju završila na negativnih – 37,6 3 dolara za barel.

WTI nafta koštala je u petak 38,97 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent 42,30 dolara, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“. Tokom prošle nedelje cene nafte skočile su 11 odsto što se pripisuje pozitivnim očekivanjima od subotnjeg sastanka OPEC+.

Osim ograničenja proizvodnje od 1. maja, prema sporazumu OPEC+, koji je predvideo najveće smanjenje proizvodnje ikada, postepeni porast potražnje takođe je uticao na rast cena. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak naveo je da je u maju potražnja za naftom uvećana za 20 odsto u odnosu na april. On je procenio da bi u julu, zavisno od razvoja pandemije korona virusa, potražnja mogla da skoči za dodatnih 40 i više odsto.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač u OPEC, i Rusija moraju da uravnoteže povećanje cena nafte kako bi zadovoljile svoje budžetske potrebe, ali tako da cena ne poraste više od 50 dolara za barel, jer ne žele da stimulišu povećanje američke proizvodnje nafte iz škriljaca, prenosi portal Seebbiz, pozivajući se na Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...