STABILIZACIJA TRŽIŠTA NAFTE Umeren rast cena

SvetVesti

12.5.2020 17:53 Autor: Vladimir Jokanović

STABILIZACIJA TRŽIŠTA NAFTE Umeren rast cena STABILIZACIJA TRŽIŠTA NAFTE Umeren rast cena
Cene nafte ostvarile su umeren i stabilan rast u utorak 12. maja. Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je posle podne (CET)... STABILIZACIJA TRŽIŠTA NAFTE Umeren rast cena

Cene nafte ostvarile su umeren i stabilan rast u utorak 12. maja. Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je posle podne (CET) vrednost 25,55 dolara za barel, a svernomorska nafta Brent 30,32 dolara, što je rast za 1,35, odnosno 0,65 dolara u odnosu na početak dnevnog trgovanja, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

To su nešto više cene od onih prethodnog dana u isto vreme. Poslednja kretanja na globalnom tržištu nafte nagoveštavaju da je najgori period prošao i da se neće ponoviti 20. april kada su cene pale ispod nule, do negativnih 37,63 dolara za barel. Kretanje cena nafte u maju potvrđuju tezu da je tržište ušlo u fazu stabilizacije. Prema analizi „JP Morgan“ nedavni kolaps tržišta ostaviće ipak dugoročne posledice, jer kako predviđaju, potražnja neće dostići pređašnji nivo sve do novembra 2021. godine.

Saudijska Arabija naložila je u ponedeljak svom najvećem izvozniku nafte, kompaniji „Aramco“ smanjenje proizvodnje za dodatnih milion barela dnevno, što je izazvalo kratkotrajni skok cene „crnog zlata“ na svetskom tržištu, ali su one tokom dana pale. Rijad je prvi samoinicijativno uveo dodatno ograničenje proizvodnje posle sporazuma o ograničenoj proizvodnji nafte država OPEC+, koji je na snazi od 1. maja. Prema procenama stručnjaka dodatna ograničenja će biti neophodna za stabilizaciju tržišne cene nafte.

Tagovi
CENA NAFTA

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.