revidirana projekcija

STO: Očekuje se rast globalne trgovine za 1,7 odsto u 2023. godini

Svet

5.4.2023 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

STO: Očekuje se rast globalne trgovine za 1,7 odsto u 2023. godini STO: Očekuje se rast globalne trgovine za 1,7 odsto u 2023. godini
Prema predviđanjima Svetske trgovinske organizacije (STO) globalna robna trgovina zabeležiće rast za 1,7 odsto u 2023. godini, usporavajući rast od 2,7 odsto prošle godine.... STO: Očekuje se rast globalne trgovine za 1,7 odsto u 2023. godini

Prema predviđanjima Svetske trgovinske organizacije (STO) globalna robna trgovina zabeležiće rast za 1,7 odsto u 2023. godini, usporavajući rast od 2,7 odsto prošle godine.

U izveštaju „Global Trade Outlook and Statistics“ predviđa se da će rat Rusije i Ukrajine, uporna inflacija, stroža monetarna politika i neizvesnost finansijskog tržišta umanjiti rast svetske robne trgovine, prenosi Anadolu Agency.

STO je revidirala svoju projekciju naviše u odnosu na svoju prethodnu procenu od jedan odsto iz prošlog oktobra, zahvaljujući kineskom ukidanju ograničenja pandemije Covid-19, za koje se očekuje da će osloboditi zaostalu potražnju potrošača u zemlji, i zauzvrat podstaći međunarodnu trgovinu.

Rast trgovine u 2022. godini pao je ispod očekivanja od 3,5 odsto zbog povišenih globalnih cena roba, pooštravanja monetarne politike kako bi se ukrotila inflacija i poremećaja u Kini zbog korona mera.

Procenjuje se da će se u 2024. rast trgovine ubrzati na 3,2 procenta pošto BDP poraste na 2,6 odsto, saopštila je STO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...