Katastrofalan zemljotres u pograničnoj zoni

Stotine mrtvih i hiljade povređenih u Turskoj i Siriji

Svet

6.2.2023 10:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Stotine mrtvih i hiljade povređenih u Turskoj i Siriji Stotine mrtvih i hiljade povređenih u Turskoj i Siriji
Zemljotres magnitude 7,4 stepena po Rihteru pogodio je u ponedeljak rano ujutru centralnu Tursku i severozapad Sirije. Prve informacije govore da je više od... Stotine mrtvih i hiljade povređenih u Turskoj i Siriji

Zemljotres magnitude 7,4 stepena po Rihteru pogodio je u ponedeljak rano ujutru centralnu Tursku i severozapad Sirije. Prve informacije govore da je više od 500 osoba poginulo, a da je povređenih na hiljade. Materijalna šteta u obe zemlje je ogromna.

Turski zvanični izvori izvestilii su o 284 smrtno stradalih, više od 2.000 poveđenih i proglašenju „uzbune nivoa četiri“, koja podrazumeva međunarodnu pomoć. Epicentar zemljotresa bio je u području grada Kahramanmarasa na dubini oko sedam kilometara. U toku je akcija spasavanja preživelih, prenosi Reuters.

Kako navodi Sabah Dailiy, istorijski zamak Gaziantep u istoimenom gradu teško je oštećen. U Siriji, poginulo je najmanje 237 ljudi, a oko 600 je povređeno. Najviše žrtava i štete registrovano je u provincijama Hama, Alepo i Latakija, gde je srušeno mnogo zgrada.

Zemljotres se osetio i na Kipru i u Libanu, odakle nema izveštaja o rušenjima, iako su mnogi stanovnici tamošnjih gradova napustili domove u panici. Granični prostor između Turske i Sirije poznat je kao trusno područje, ali se potres ovakve snage ne pamti.

Tagovi
TURSKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...