Sindikati i kompanija i dalje bez dogovora

Štrajk radnika Boeinga ušao u drugi mesec

Svet

16.10.2024 14:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Štrajk radnika Boeinga ušao u drugi mesec Štrajk radnika Boeinga ušao u drugi mesec
Radnici fabrike Boeinga održali su u utorak veliki protest u Sijetlu, zahtevajući bolje plate, pojačavajući pritisak na novog generalnog direktora Keli Ortberga (Kelly Ortberg)... Štrajk radnika Boeinga ušao u drugi mesec

Radnici fabrike Boeinga održali su u utorak veliki protest u Sijetlu, zahtevajući bolje plate, pojačavajući pritisak na novog generalnog direktora Keli Ortberga (Kelly Ortberg) da okonča štrajk koji je dodatno produbio finansijsku krizu kompanije.

Stotine štrajkača okupilo se u glavnoj sali sindikata, uzvikujući parole, dok se druga velika grupa radnika okupila napolju. Oni su naveli da ih nedavno najavljenih 17.000 otkaza u kompaniji neće odvratiti od borbe za veće plate i poboljšane penzije, prenosi Reuters.

Glavni demokratski kongresmeni iz Vašingtona takođe su izvršili pritisak na Boeing, pozivajući obe strane da postignu dogovor koji će radnicima obezbediti plate i beneficije koje odražavaju njihov neprocenjiv doprinos kompaniji.

Oko 33.000 sindikalnih radnika Boeinga na Zapadnoj obali, većinom iz države Vašington, štrajkuju od 13. septembra, zahtevajući povećanje plata od 40 odsto tokom četiri godine i obustavljajući proizvodnju najprodavanijeg modela 737 MAX i aviona 767 i 777.

Boeing pokušava da obezbedi finansijski manevarski prostor na Wall Streetu. Kompanija je najavila emisiju do 25 milijardi dolara u akcijama i dugovanjima u naredne tri godine, kao i kreditni sporazum od deset milijardi dolara.

Međunarodna asocijacija mašinista i vazduhoplovnih radnika (IAM) i uprava Boeinga su u zastoju, a obe strane optužuju jedna drugu za nepoštene prakse tokom pregovora. Boeing je prošle nedelje povukao svoju poslednju ponudu, koja je uključivala povećanje plata od 30 odsto tokom četiri godine, nakon što su pregovori propali.

Boeing planira da u novembru pošalje obaveštenje o otkazima u roku od 60 dana, a druga faza otpuštanja planirana je za decembar, ako bude potrebno. Radnici koji štrajkuju trenutno nisu pogođeni ovim merama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.