najviše cene od 2011. godine

Svet trenutno na zalihama ima šećera za manje od 68 dana

Svet

23.11.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svet trenutno na zalihama ima šećera za manje od 68 dana Svet trenutno na zalihama ima šećera za manje od 68 dana
Zalihe šećera pale su na manje od 68 dana za pokrivanje potreba na globalnom nivou, što je značajno manje u poređenju sa 106 dana... Svet trenutno na zalihama ima šećera za manje od 68 dana

Zalihe šećera pale su na manje od 68 dana za pokrivanje potreba na globalnom nivou, što je značajno manje u poređenju sa 106 dana 2020. godine, od kada se beleži smanjenje zaliha, pokazali su podaci američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) koje je preneo Euronews.

„Svetske zalihe šećera su na najnižem nivou od 2010. godine“, upozorio je Džozef Glauber (Joseph Glauber), viši naučni saradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) predviđa pad globalne proizvodnje šećera od dva procenta u sezoni 2023-24., u poređenju sa prethodnom godinom, što će dovesti do gubitka od oko 3,5 miliona tona, rekao je analitičar tržišta iz FAO Fabio Palmeri.

Za trendove u proizvodnji šećera delimično je odgovoran prirodni fenomen El Ninjo, koji izazva ekstremne vremenske uslove u rasponu od suše do poplava, a naučnici veruju da klimatske promene čine El Ninjo još jačim.

Takođe, šećer se sve više koristi za biogoriva poput etanola, podseća Euronews.

Najveći uvoznik šećera prošle godine, prema USDA – Indonezija – smanjila je uvoz, a Kina, uvoznik broj dva, bila je primorana da pusti šećer iz svojih zaliha kako bi nadoknadila visoke cene na domaćem tržištu prvi put u šest godina, dodao je Palmeri.

Šećerom se širom sveta trguje po najvišim cenama od 2011. godine, uglavnom zbog nižih globalnih zaliha nakon neuobičajeno suvog vremena koje je oštetilo žetvu u Indiji i Tajlandu, zemljama koje su drugi i treći po veličini svetski izvoznici šećera.

Tajland je pri tome po prvi put od 2018. godine uveo kontrolu cena šećera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...