smanjena potrošnja, ali izvan granice recesije

Talas inflacije u SAD pri kraju, tvrde ekonomisti

SvetU fokusu

13.8.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Talas inflacije u SAD pri kraju, tvrde ekonomisti Talas inflacije u SAD pri kraju, tvrde ekonomisti
Američki ekonomisti tvrde da je veliki inflatorni talas koji je zahvatio Sjedinjene Američke Države skoro pri kraju, i da su tome doprineli potrošači, jer... Talas inflacije u SAD pri kraju, tvrde ekonomisti

Američki ekonomisti tvrde da je veliki inflatorni talas koji je zahvatio Sjedinjene Američke Države skoro pri kraju, i da su tome doprineli potrošači, jer odbijaju da kupuju skuplje proizvode i usluge, a i sama centralna banka objavila je rezultate istraživaanje po kojima su kod potrošača opala inflatorna očekivanja – i to na najniži nivo od 2013. godine.

Kako piše AP, neke od najvećih američkih kompanija, kao što su Amazon ili Disney, prijavljuju da potrošači sve više traže jeftinije alternative za robu i usluge; da tragaju za popustima ili jednostavno izbegavaju proizvode koje smatraju preskupim, a da pri tom ne sasecaju potrošnju do mere da to izazove recesiju.

Umesto toga, ukazuju ekonomisti, čini se da se oni vraćaju svojim pretpandemijskim navikama, kada većina kompanija nije olako i previše dizala cene jer se plašila da će ugroziti svoje poslovanje, prenosi Beta.

„Mada je inflacija snižena, cene su i dalje visoke, i smatram da su potrošači došli do tačke kad to više jednostavno ne prihvataju. A to je baš ono što se traži. Rešenje za visoke cene jeste da cena njihovog podizanja bude visoka“, rekao je prošle sedmice predsednik ogranka Federalnih rezervi, to jest američke centralne banke, u Ričmondu Tom Barkin.

Potrošači koji su osetljiviji na podizanje cena mogu da objasne zašto inflacija u SAD postojano opada ka ciljanoj godišnjoj stopi od dva odsto koju su postavile Federalne rezerve. Time se završava period bolno visokih cena koji su opteretile budžete mnogih američkih porodica i njihov pogled na ekonomiju učinile sumornim. 

Mnogi Amerikanci su zbog inflacije bili nezadovoljni načinom na koji sadašnja američka administracija na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom (Joe Biden) i potpredsednicom Kamalom Haris (Kamala Harris) upravlja privredom.

Pitanje inflacije će biti i važno na predstojećim predsedničkim izborima, na kojima će se odmeravati Kamala Haris kao kandidatkinja Demokratske partije i Donald Tramp kao kandidat Republikanske partije. 

Međutim, nevoljnost potrošača da plaćaju više primorala je kompanije da sporije dižu cene ili da ih čak smanjuju, a rezultat je – hlađenje inflatornih pritisaka.

Ogranak Federalnih rezervi u Njujorku danas je saopštio da su očekivanja Amerikanaca koliko će novca morati da potroše više u narednih 12 meseci sada smanjena, i da su smanjena i njihova inflatorna očekivanja.

Prema istraživanju koje je sproveo njujorški ogranak Feda, potrošači očekuju da će u narednih 12 meseci potrošiti 4,9 odsto novca više nego do sada, što je najmanje očekivanje od aprila 2021. godine kada je inflacija počela da raste. 

Isto tako, oni očekuju i da će inflacija biti oko 2,3 odsto u proseku tokom naredne tri godine, a to je najniži nivo inflatornih očekivanja od 2013. godine otkako se ovakva istraživanja sprovode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.