(Konačno) otišao u zasluženu penziju

Tom Brejdi, legenda

LifestyleSvetZanimljivosti

6.2.2022 15:11 Autor: Marko Miladinović 4

Tom Brejdi, legenda Tom Brejdi, legenda
Utorak, 1. februar 2022. godine, ostaće zabeležen u analima američkog fudbala. Tog dana je legendardni kvoterbek Tom Brejdi (Tom Brady) stavio tačku na svoju... Tom Brejdi, legenda

Utorak, 1. februar 2022. godine, ostaće zabeležen u analima američkog fudbala. Tog dana je legendardni kvoterbek Tom Brejdi (Tom Brady) stavio tačku na svoju 22 godine dugu sportsku karijeru.

Vodeći sportski mediji širom planete jednoglasno ga nazivaju najboljim igračem koji je ikada igrao u NFL ligi. Drugim rečima, ono što Majkl Džordan (Michael Jordan) za NBA ili Mihael Šumaher (Michael Schumacher) za Formulu 1, to je Brejdi za NFL. Svakako, ima tu i drugih kandidata, rekli bi mnogi, međutim njima još uvek nedostaje barem zrno statističke izuzetnosti ili magične harizme neprikosnovenih šampiona.

Brejdijev karijerni uspon, kako to obično biva, evocira najbolje primere ostvarenja “američkog sna”. Dobar dečko iz irsko-katoličke porodice, četvrto dete i jedini sin, odabran je tek kao 199. pik u šestoj rundi drafta 2000. godine. Skauti su ga procenili kao “potencijalno dobrog” igrača, ali ne vrednog trošenja visokih pozicija na draftu.

Više od dve decenije kasnije videlo se koliko su pogrešili. Pored toga što je Brejdi postao sedmostruki šampion, ujedno je bio i kvoterbek sa najviše pobeda u istoriji, igrač koji je najviše puta bio u startnoj postavi, te najviše mečeva odigrao za isti tim, odnosno kako Amerikanci to vole sa istaknu, franšizu.

“Težak” gotovo pola milijarde dolara

Portali koji se bave sportskom analitikom donose precizne podatke kada je u pitanju Brejdijeva plata ostvarena na sportskim terenima, ali kada su u pitanju “vansportske” aktivnosti, tu je već stvar znatno zamršenija, jer je omiljeni kvoterbek bio poprilično tražen od strane sponzora, a detalji pojedinih ugovora nisu do kraja objavljeni.

  • Zarada od sportskih ugovora i nagrada: 295 miliona dolara
  • Zarada od sponzorskih ugovora: 180 miliona dolara (procena)
  • Ukupno: 475 milijardi dolara

Kada već govorimo o franšizama, vredi napomenuti da je prvih 20 godina Brejdi odigrao za ekipu New England Patriots, kojoj je doneo šest titula, to jest pobeda u Superbowl utakmicama. Preostale dve sezone igrao je za Tampa Bay Buccaneers, za ugovor vredan 50 miliona dolara. I sa njima je osvojio poslednju, sedmu titulu.

U 22 sezone samo tokom dve Brejdi nije bio starter u svojoj ekipi. U početnoj, dok je bio ruki i kada su njegove osobine, radna etika na treninzima i neverovatan pregled terena, upareni sa veštinama dodavanja saigračima, tek dolazile do izražaja; drugi put se to dogodilo 2008. godine, koju je gotovo celu propustio zbog povrede kolena.

Foto: Wikimedia Commons

U trenutku penzionisanja, pošto je njegov tim ispao kao “wild card” iz plej-ofa, Brejdi je imao 44 godine. Toliko dugotrajne, pa još i uspešne karijere, retko su zabeležene u sportskim analima.  

U privatnom životu smeran, otac dvoje dece iz braka sa manekenkom Žizel Bundšen (Gisele Bündchen), i još jednog dečaka iz ranije veze s glumicom Bridžet Mojnahan (Bridget Moynahan), Brejdi je došao u žižu javnosti zbog svog poznanstva sa Donaldom Trampom (Donald Trump).

Tramp je čak dan pred izlazak na glasačka mesta na poslednjem predizbornom skupu u Nju Hempširu 2016. godine izjavio da ga “Brejdi podržava i da se poznaju unazad 16 godina”.

Slavna brazilska manekenka nedugo potom navodno je zabranila svom suprugu da daje bilo kakve političke izjave, no kamere sportskih novinara zabeležile su u Brejdijevom ormariću kačket sa sloganom podrške tada novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država.  

  • STRELAC

    6.2.2022 #1 Author

    Za postovanje.Covek je odigrao 22 sezone u NFL ligi!!!

    Odgovori

  • Milovan94

    6.2.2022 #2 Author

    Sada kada je odradio sve što treba može da uživa sa porodicom i prijateljima. Da nadoknadi vreme koje nije provodio sa njima.

    Odgovori

  • VERA

    6.2.2022 #3 Author

    Bravo za Brejdija, iako nije kod nas toliko popularan, NFL ima dosta pratilaca u Srbiji kojima je žao što je najbolji u Istoriji okačio dres. Nekada i skauti pogreše, kao kpd njega.

    Odgovori

  • ZVE84

    6.2.2022 #4 Author

    I u kasnim igračkim godinama bolji od decenijama mlađih….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...