Bezbednost prodatih vozila nije sporna

Toyota, Mazda i Honda priznale varanje pri testiranju novih modela automobila

AutomobiliSvetU fokusu

3.6.2024 16:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Toyota, Mazda i Honda priznale varanje pri testiranju novih modela automobila Toyota, Mazda i Honda priznale varanje pri testiranju novih modela automobila
Predsednik Toyota Motor Corporation Akio Tojoda duboko se poklonio pred novinarima i izvinio zbog masovnog varanja na testovima za sertifikaciju – dobijanje odobrenja za... Toyota, Mazda i Honda priznale varanje pri testiranju novih modela automobila

Predsednik Toyota Motor Corporation Akio Tojoda duboko se poklonio pred novinarima i izvinio zbog masovnog varanja na testovima za sertifikaciju – dobijanje odobrenja za proizvodnju sedam novih modela vozila, od kojih su tri odmah povučena iz proizvodnje.

Opsežno neispravno testiranje tog najvećeg japanskog proizvođača automobila uključivalo je upotrebu neadekvatnih ili zastarelih podataka u testovima sudara i netačno testiranje naduvavanja vazdušnih jastuka i oštećenja zadnjih sedišta u sudarima. Takođe je utvrđeno da su bili falsifikovani testovi snage motora, prenosi Beta.

Toyota Motor Corporation sa sedištem u gradu Tojoti, u centralnom Japanu, obustavila je proizvodnju u Japanu modela „Corolla Fielder“, „Corolla Akio“ i „Yaris Cross“. Kompanija je saopštila da prekršaji pri testiranju nemaju veze s vozilima koja su već na putevima.

„Iskreno se izvinjavamo“, rekao je Tojoda, duboko se naklonivši na konferenciji za novinare u Tokiju. Istraga japanske vlade o Toyota automobilma počela je u januaru.

Takođe u ponedeljak, japanski rival Toyota, Mazda Motor Corporation izvestio je o sličnim neregularnim sertifikacionim testiranjima i zaustavila proizvodnju dva modela, „Roadstera“ i „Mazde 2“. Rečeno je da je u testovima korišćen netačan softver za nadzor rada motora.

Mazda, sa sedištem u jugozapadnom gradu Hirošimi, takođe je priznala prekršaje na testovima sudara tri modela čija je proizvodnja obustavljena i naglasila da se problemi tiču samo njih i nemaju veze s bezbednošću ranije prodatih vozila.

Kompanija Honda Motor Co. iz Tokija takođe se danas izvinila zbog neodgovarajućih testova nivoa buke i obrtnog momenta motora niza modela čije starije verzije nisu više u proizvodnji, kao što su „Accord“, „Odissey“ i „Fit“.

Bezbednost prodatih vozila nije sporna, navodi se i u tom saopštenju.

  • LENA

    3.6.2024 #1 Author

    Skandal s varanjem pri testiranju vozila potresa velike japanske proizvođače automobila, ali kompanije tvrde da sigurnost već prodatih vozila nije ugrožena.

    Odgovori

  • ELLA

    4.6.2024 #2 Author

    Priznali da varaju a zele da poverujemo da bezbednost nije sporna

    Odgovori

  • Kata

    4.6.2024 #3 Author

    Strasno, tako ozbiljnim fimama treba da je stalo do svojih klijenata, a ne do novca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.