TRAMP ĆE POZVATI PUTINA NA G7, nagovestio Pompeo

SvetVesti

2.7.2020 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP ĆE POZVATI PUTINA NA G7, nagovestio Pompeo TRAMP ĆE POZVATI PUTINA NA G7, nagovestio Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) nagovestio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao biti pozvan na samit G7 koji bi u... TRAMP ĆE POZVATI PUTINA NA G7, nagovestio Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) nagovestio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao biti pozvan na samit G7 koji bi u septembru trebalo da bude održan u SAD. On je naglasio da je odluka na američkom predsedniku Donaldu Trampu (Donald Trump) da li će pozvati Putina.

„Svakako ću to prepustiti njemu (Trampu), ali verujem da je apsolutno važno da imamo češće veze sa Rusijom“, rekao je Pompeo novinarima, prenosi France 24. Tramp je svojevremeno najavio da će na samit G7 pozvati ruskog predsednika, kao i lidere Indije, Južne Koreje i Australije.

Američki mediji, koji se pozivaju na pisanje New York Timesa, poslednjih nedelju dana izveštavaju o tome da su ruske obevaštajne službe nudile pomoć Talibanima u Avganistanu u borbi protiv trupa koalicije koju predvode SAD. Takođe, mediji navode da je Tramp od svojih službi dobio te informacije, ali da nije reagovao.

Pompeo je rekao da neće komentarisati obaveštajne podatke, ali je istakao da su SAD izražavale zabrinutost zbog Rusije. „Rusi prodaju lako naoružanje i 10 godina izlažu Amerikance riziku i mi smo na to prigovorili. Kada vidimo verodostojne informacije koje sugerišu da Rusi rizikuju američke živote, reagujemo na ozbiljan način“, rekao je Pompeo.

Tramp je pre nešto više od mesec dana objavio na twitteru da odlaže samit G7 najranije za septembar, kao i da će pozvati lidere još četiri zemlje na sastanak. „Odgađam to, jer ne osećam da G7 predstavlja ono što se događa u svetu. To je veoma zastarela grupa zemalja“, rekao je Tramp.

Kancelarija za strateške komunikacije Bele kuće navela je tom prilikom da predsednik Tramp želi da dovede druge tradicionalne saveznike, kao i one na koje utiče korona virus, kako bi u mešovitom sastavu razgovarali o budućnosti Kine. Grupu 7 čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Kanada i Japan.

Kremlj nije reagovao na Trampovu objavu, ali je ruski senator Aleksej Puškov rekao da je Tramp pozvao Putina u antikinesku koaliciju, ali da to nije pravi način da se Rusija vrati u G8, odakle je isključena zbog Krima. U međuvremenu u Rusiji je održan referendum o ustavnim promenama, koje bi omogućile Putinu još dva predsednička mandata. Predlog promene Ustava dobio je podršku 70 odsto glasača, čime je Putinu otvorena zakonska mogućnost da bude predsednik do 2036. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...