TRAMP OBUSTAVLJA FINANSIRANJE WHO Optužio organizaciju za loše upravljanje pandemijom

SvetVesti

15.4.2020 10:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP OBUSTAVLJA FINANSIRANJE WHO Optužio organizaciju za loše upravljanje pandemijom TRAMP OBUSTAVLJA FINANSIRANJE WHO Optužio organizaciju za loše upravljanje pandemijom
SAD će obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (WHO) nakon što je američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) optužio WHO za „veoma loše upravljanje“ pandemijom... TRAMP OBUSTAVLJA FINANSIRANJE WHO Optužio organizaciju za loše upravljanje pandemijom

SAD će obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (WHO) nakon što je američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) optužio WHO za „veoma loše upravljanje“ pandemijom korona virusa.

Predsednik SAD rekao je da će stotine miliona dolara američkog finansiranja biti obustavljeno, sve dok se ne ispita i proceni „uloga WHO u veoma lošem upravljanju i prikrivanju širenja korona virusa“. Tramp je takođe kritikovao odnos ove organizacije sa Kinom, prenosi Financial Times.

„Američki poreski obveznici finansiraju WHO sa 400 do 500 miliona dolara godišnje, za razliku od Kine koja doprinosi otprilike 40 miliona godišnje, ili čak manje. Kao vodeći sponzor organizacije, SAD imaju obavezu da insistiraju na punoj odgovornosti“, rekao je Tramp u utorak.

Oko 26.000 ljudi umrlo je u SAD od bolesti Covid-19, a ova zemlja daje najveći pojedinačni novčani doprinos finansiranju WHO, pri čemu je u obavezi koju su odredile UN da uplaćuju 116 miliona dolara godišnje, a ostatak SAD uplaćuju dobrovoljno.

„Izbijanjem pandemije Covid-19 ozbiljno smo se zabrinuli da li je američka velikodušnost iskorišćena na najbolji mogući način“, rekao je Tramp. On je dodao da je realnost da WHO nije uspeo da adekvatno pribavi, proveri i razmeni informacije.

Demokrate su kritikovale ovu Trampovu odluku o obustavi finansiranja WHO, sa obrazloženjem da pokušava da odvrati pažnju birača od vlastitog problema u upravljanju epidemijom u SAD, za koju je u početku rekao da će nestati „kao čudo“.  Milijarder i osnivač kompanije Microsof, Bi Gejts (Bill Gates) ocenio je da je Trampova odluka „opasna“. S druge strane, Republikanci su mu pružili podršku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...