TRI EKONOMSKA ŠOKA U RUSIJI Pad cena nafte glavni problem, kaže Medvedev

SvetVesti

18.6.2020 11:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRI EKONOMSKA ŠOKA U RUSIJI Pad cena nafte glavni problem, kaže Medvedev TRI EKONOMSKA ŠOKA U RUSIJI Pad cena nafte glavni problem, kaže Medvedev
Dmitrij Medvedev, bivši premijer, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije ocenio je da su pad cena nafte, smanjeni izvoz i unutrašnja ograničenja zbog... TRI EKONOMSKA ŠOKA U RUSIJI Pad cena nafte glavni problem, kaže Medvedev

Dmitrij Medvedev, bivši premijer, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije ocenio je da su pad cena nafte, smanjeni izvoz i unutrašnja ograničenja zbog zaraze korona virusom glavni problemi za ekonomiju zemlje.

„Danas naša zemlja doživljava uticaj tri ekonomska šoka odjednom. Najpre, pad cena nafte na svetskom tržištu. To je glavni šok, jer domaća ekonomija ostaje zavisna od izvoza ugljovodonika“, naveo je Medvedev u autorskom tekstu za časopis „Rusija u globalnoj politici“, preneo je Sputnik.

On je istakao da je u poslednjih 20 godina Rusija tri puta pretrpela takve udarce i da je u stanju da primeni najefikasnije mere, kako bi ublažila negativne posledice. „Glavni negativni efekat trebalo bi očekivati u 2020. godini doke se dogodine ekonomija može u potpunosti prilagoditi novim uslovima, nezavisno na dinamiku cena nafte“, tvrdi Medvedev.

Kada je reč o unutrašnjim ograničenjima usled pandemije, on je istako da tome ne postoji pandan. Prema njegovom mišljenju, vreme recesije može biti ograničeno vremenom očuvanja regulatornih odluka, a ekonomski oporavak će početi prilično brzo, pod uslovom da novi talasi epidemije ne dovedu do još jednog kruga prinudnih ograničenja.

Bivši ruski premijer naveo je da je pad potražnje za ruskom robom prouzrokovan usporavanjem svetske ekonomije. On je upozorio na opasnost od izbijanja novog talasa pandemije, koji bi mogao da zada razoran udarac svetskoj ekonomii, uporediv samo sa svetskim ratovima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...