Biznis.rs
TRŽIŠTE NAFTE I DALJE NESIGURNO Cene nastavile prošlonedeljni pad vrednosti TRŽIŠTE NAFTE I DALJE NESIGURNO Cene nastavile prošlonedeljni pad vrednosti

TRŽIŠTE NAFTE I DALJE NESIGURNO Cene nastavile prošlonedeljni pad vrednosti

SvetU fokusuVesti 29.6.20. 12:52 Vladimir Jokanović 0

Cene nafte nastavile su u ponedeljak opadajući trend koji ih je pratio prošle nedelje. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala je oko... TRŽIŠTE NAFTE I DALJE NESIGURNO Cene nastavile prošlonedeljni pad vrednosti

Cene nafte nastavile su u ponedeljak opadajući trend koji ih je pratio prošle nedelje. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala je oko podne (CET) 38,03 dolara za barel, što je za 2,7 dolara manje nego prošlog ponedeljka. Cena severnomorske nafte Brent u isto vreme bila je 40,52, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“. Barel nafte Brent koštao je 43,07 dolara prošlog ponedeljka.

Prema podacima pomenutog portala, poslednjih nekoliko nedelja potrošnja goriva u SAD je u postepenom porastu, a procene su da je za 50 odsto veća nego u prvim nedeljama blokade zbog pandemije Covid-19. Jedino je potražnja za avionskim gorivom i dalje veoma niska. Međutim zbog i dalje velikih zaliha nafte u SAD, tamošnje rafinerije ne kupuju nove količine, a oporavak cene je usporen.   

Proizvodnja mlaznog goriva smanjena je za 63,6 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Dnevna proizvodnja mlaznog goriva je 694.000 barela u odnosu na prošlogodišnjih 1,9 miliona. Istovremeno, prodaja benzina u Americi raste za 6,4 odsto dnevno.

Uvoz saudijske sirove nafte u Kinu porastao je u maju za 94,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 71 odsto u poređenju sa aprilom ove godine, dostigavši 2,16 miliona barela dnevno. Rusija je za isto vreme izvozila u Kinu 1,82 miliona barela dnevno, što je rast za 21,3 procenta u odnosu na maj 2019. godine. Ukupan uvoz nafte u Kinu u maju iznosi 11,34 miliona barela dnevno.

Uprkos značajnom rastu kineskog uvoza i postepenom porastu potražnje, ostaje bojazan da bi širenje zaraze u južnim američkim državama, Floridi i Teksasu, a reč je o velikim potrošačima, moglo da zaustavi oporavak potražnje u SAD. Slična situacija je i u Evropi, gde EU okleva sa otvaranjem spoljnih granica usled bojazni od širenja zaraze.

Prema podacima američke Agencije za energetske informacije (EIA) od prošle nedelje, tamošnje zalihe sirove nafte porasle su na rekordnih 1,4 miliona barela, pod uticajem nedostatka potražnje i stalnih ograničenja za industriju putovanja. Prema oceni Američkog instituta za naftu, najnoviji pritisak na cene sirove nafte došao je usled rasta američkih zaliha. Cene nafte oporavile su se od aprilskog šoka u trećoj nedelji juna, ali nesigurnost se ponovo uvlači na naftno tržište.

Nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *