Uzrok remont rafinerije kod Izmira

Turska smanjila kupovinu ruske nafte 50 odsto

SvetU fokusu

25.9.2024 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska smanjila kupovinu ruske nafte 50 odsto Turska smanjila kupovinu ruske nafte 50 odsto
Turska je smanjila kupovinu ruske nafte 50 odsto, zbog remonta u rafineriji Star kod grada Izmira, pokazuju podaci koje je objavlila analitička agencija Kpler.... Turska smanjila kupovinu ruske nafte 50 odsto

Turska je smanjila kupovinu ruske nafte 50 odsto, zbog remonta u rafineriji Star kod grada Izmira, pokazuju podaci koje je objavlila analitička agencija Kpler.

Obim turskog uvoza nafte iz Rusije u avgustu je iznosio nešto manje od 200.000 barela dnevno, dok se početkom leta mesečna cifra kretala u rasponu između 400.000 i 450.000 barela dnevno, javlja Commersant.

„Planirani remont rafinerije kod Izmira je počeo 5. septembra i trajaće oko dva meseca, što znači da su nabavke nafte počele da opadaju i pre nego što je prestala proizvodnja“, saopštio je rukovodilac odjeljenja za analizu tržišta nafte u firmi Kpler, Viktor Katona.

Prema njegovim rečima, situacija nije kritična za ruske dobavljače, pošto će oni verovatno preusmeriti tokove nafte na azijsko tržište, posebno u Indiju.

Početkom septembra, ruski prihodi od izvoza nafte pali su na najniži nivo od februara, preneo je ranije Bloomberg pozivajući se na podatke agencije Argus o cenama ruskih sirovina.

Primećeno je da je u prvoj sedmici septembra cena ruske nafte Ural pala 30 odsto na približno 60 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.