Ograničenje uvedeno posle katastrofalnog zemljotresa

Turska ukinula zabranu izvoza paradajza

AgrobiznisSvet

9.3.2023 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Turska ukinula zabranu izvoza paradajza Turska ukinula zabranu izvoza paradajza
Turska je ukinula zabranu izvoza paradajza, uvedenu prošle nedelje zbog velikog poskupljenja ove namirnice nakon katastrofalnog zemljotresa, koji je pored ogromnog broja ljudskih žrtava... Turska ukinula zabranu izvoza paradajza

Turska je ukinula zabranu izvoza paradajza, uvedenu prošle nedelje zbog velikog poskupljenja ove namirnice nakon katastrofalnog zemljotresa, koji je pored ogromnog broja ljudskih žrtava prouzrokovao i materijalnu štetu od više desetina milijardi dolara.

Ograničenje na izvoz paradajza, koje je uvelo tursko ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, trebalo je da važi do 14. aprila, prenosi Blic pisanje bugarskog portala Novinite.

Vest o obustavljenom izvozu izazvala je reakciju i u Bugarskoj koja je treći najveći uvoznik turskog paradajza.

Naime, Bugarska je 2021. godine povećala uvoz paradajza iz Turske za 42 odsto, na 40,96 miliona dolara. Potom je uvoz smanjen jer je pooštrena kontrola preko graničnog prelaza Kapetan Andrejevo.

Industrije za preradu paradajza bile su zabrinute da bi prekid uvoza paradajza iz Turske mogao uticati na povećanje cena finalnih proizvoda od tog povrća.

Tagovi
IZVOZ TURSKA
  • Anna

    9.3.2023 #1 Author

    Možda će im izvoz paradajza bar malo pomoći da počnu ekonomski i finansijski da se oooravljaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...