U rudniku kojim rukovodi kanadska kompanija

U Bocvani pronađen dijamant od 2.492 karata

LifestyleLuksuzSvet

22.8.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Bocvani pronađen dijamant od 2.492 karata U Bocvani pronađen dijamant od 2.492 karata
Masivni dijamant od 2.492 karata — jedan od najvećih ikada pronađenih — iskopan je iz rudnika u Bocvani, potvrđeno je za Bloomberg. Dragi kamen,... U Bocvani pronađen dijamant od 2.492 karata

Masivni dijamant od 2.492 karata — jedan od najvećih ikada pronađenih — iskopan je iz rudnika u Bocvani, potvrđeno je za Bloomberg.

Dragi kamen, pronađen u rudniku Karove koji vodi kanadska kompanija Lucara Diamond, tek treba da bude detaljno procenjen i nejasno je da li će dati najkvalitetnije dragulje. Ali nije mnogo manji od 3.106-karatnog Kulinan dijamanta, najvećeg na svetu, koji je otkriven u Južnoj Africi 1905. godine.

Pronalazak je napravljen korišćenjem rendgenske tehnologije instalirane u rudniku za identifikaciju kamenja visoke vrednosti u primarnom rudnom telu, navodi Lucara u saopštenju. U ovom rudniku bila su još dva značajna nalaza – dijamanti pod imenima Sevelo od 1.758 karata i Lesedi La Rona od 1.109 karata.

Ovo otkriće dolazi pošto su cene dijamanata pale na najniže vrednosti u poslednje četiri godine, prema Dijamantskom standardnom indeksu.

Iako je industrija dobro prošla tokom pandemije jer su potrošači zaglavljeni kod kuće trošili više na luksuzne artikle, a ne na putovanja i zabavu, potražnja je od tada oslabila. Usporavanje u Kini i povećanje proizvodnje sintetičkog kamenja samo su povećali pritisak na tržište.

Tagovi
LIFESTYLE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.