istraživanje portala biznis.rs: Tim bilding (2)

U svetu sve zastupljeniji virtuelni tim bilding pristup

Firme u fokusuIzdvajamoPoslovanjeSvet

4.6.2023 08:01 Autor: Miljan Paunović 27

U svetu sve zastupljeniji virtuelni tim bilding pristup U svetu sve zastupljeniji virtuelni tim bilding pristup
Za mnoge kompanije i velika preduzeća koja žele da ostvare svoje ciljeve i izgrade kulturu poslovanja, ali i zajedništvo među zaposlenima, tim bilding (team... U svetu sve zastupljeniji virtuelni tim bilding pristup

Za mnoge kompanije i velika preduzeća koja žele da ostvare svoje ciljeve i izgrade kulturu poslovanja, ali i zajedništvo među zaposlenima, tim bilding (team building), odnosno „izgradnja tima“, je ključni proces.

Tim bilding je proces u kome se zaposleni uče kako da steknu poverenje jedni u druge i kako da zajedno rade na postizanju zadatih ciljeva.

Zajedništvo na poslu je od izuzetne važnosti, i kako piše portal Gomada koji između ostalog istražuje odnose zaposlenih, više od 80 odsto poslodavaca i radnika veruje da je stvaranje osećaja zajedništva na poslu veoma važno. S obzirom na to da raste broj poslova „na daljinu“, izgradnja tima zahteva prilagođavanja u novonastalim uslovima.

Navodi se da će do kraja 2023. godine 25 odsto svih profesionalaca u Severnoj Americi raditi na daljinu, pa će tako, prema predviđanjima, do 2024. godine virtuelni sastanci zameniti 35 odsto susreta uživo.

U daljoj analizi se ističe da samo 33 odsto kompanija sprovodi jednostavne aktivnosti izgradnje tima kao što su virtuelne pauze za kafu i čaj. Ali, tim bilding je više od toga.

Problem nastaje zato što se nešto manje od polovine – 41 odsto – radnika koji su učestvovali u ovom ispitivanju teško prilagođava kulturi kompanije tokom rada na daljinu.

Foto: Freepik.com

Virtuelni tim bilding

Kompanije sa potpuno angažovanom radnom snagom sposobne su da ostvare duplo veći prihod, piše TeamStage, platforma za projektni menadžment. Oni navode da istraživanja sugerišu da je pozitivna komunikacija na radnom mestu u direktnoj korelaciji sa isto tako pozitivnom komunikacijom i druženjem, odnosno zajedničkim aktivnostima van posla.

„Neverovatnih 2.500 odsto više kompanija usvojilo je virtuelni tim bilding pristup od kada je počela pandemija korona virusa, pokazuju statistike tim bilding industrije. Kao odgovor na različite protokole zaključavanja i karantina koje implementiraju organizacije, virtuelni tim bilding je izazvao povećano interesovanje, iznedrivši mnoštvo novih online rešenja. Mnogi zaposleni veruju da su ovakva rešenja pozitivna za njihovo mentalno i fizičko zdravlje, ali i za veću profesionalnu angažovanost“, navodi TeamStage.

Dalje analize pokazuju da tim bilding doprinosi povezivanju sa kolegama na višem, prijateljskom nivou. Naime, više od 60 odsto zaposlenih koji su uspostavili prijateljski odnos sa kolegom ima dvostruko veće šanse da postigne punu angažovanost.

„Čak 63 odsto žena koje imaju najbolju drugaricu na poslu biće duplo angažovanije. Statistike korporativnog tim bildinga takođe potvrđuju da se zadovoljstvo zaposlenih povećava i do 50 odsto kada su okruženi ljudima sa kojima mogu da postignu prijateljsko raspoloženje. Negujući ove odnose, organizacije mogu da naprave značajna poboljšanja, kao i dalji razvoj“, dodaju oni.

Nedostatak komunikacije među kolegama odgovoran za neuspehe kompanije

Istraživanje ukazuje i na to da skoro 75 odsto zaposlenih vidi timski rad i saradnju kao ključne. Dok skoro tri četvrtine zaposlenih smatra da je saradnja vitalni točak u angažovanju na radnom mestu, samo 18 odsto zaposlenih ima procenjene svoje komunikacijske veštine. Zatim, nešto više od četvrtine (27 odsto) prolazi obuku za komunikaciju.

Koliko je bitna saradnja među kolegama, kojoj doprinosi i tim bilding, potvrđuje podatak da čak 86 odsto rukovodilaca smatra da je njen izostanak odgovoran za neuspehe kompanije u celini.

Kada se pokvari komunikacija unutar korporativne strukture, to može da ode toliko daleko da utiče i na prihode kompanije, navode iz TeamStrategica.

Više od 50 odsto zaposlenih ostaje u kompaniji na duži vremenski period ako se oseća kao deo tima. Navodi se da bi mnogi ljudi odbili unosnije ili korisnije ponude sa drugih mesta zbog toga koliko se osećaju povezani sa svojim kolegama i samom kompanijom.

„Aktivnosti izgradnje tima neće magično transformisati svakog člana kompanije u super produktivnu, super lojalnu rok zvezdu, ukoliko se ne ulaže i u povezivanje zaposlenih na samom radnom mestu. U tom slučaju kompanije mogu da uberu ogromne dugoročne benefite, uključujući zadržavanje vrhunskih talenata“, navode istraživači.

Poslovni sastanak
Foto: Pixabay.com

Tim bilding za poboljšanje komunikacije na radnom mestu

Jedna od primarnih svrha vežbi izgradnje tima je poboljšanje komunikacije na radnom mestu, piše portal Indeed.

Vežbe mogu pomoći zaposlenima da se osećaju prijatnije jedni s drugima, tako da kada treba da komuniciraju to bude lakše i prirodnije. Bez obzira da li je komunikacija uživo ili putem e-pošte, ona je ključna za efikasno poslovanje i otvoreno timsko okruženje.

„Poverenje je osnovni kvalitet svake grupe jer pomaže da se svaki saigrač oseća smireno dok završava svoj deo aktivnosti izgradnje tima. Ako svaki član tima izrazi uverenje da su svi drugi pojedinci dovoljno kompetentni da izvršavaju svoje odgovornosti, to može pomoći u stvaranju opuštenije dinamike. Pored toga, poverenje može imati veoma pozitivan efekat na produktivnost tokom vežbi izgradnje tima“, navodi portal specijalizovan za vođenje karijere.

Motivacija zaposlenih nagradnim putovanjima

Podsticajna putovanja (Incentive travel) su još jedan od načina da se motiviše grupa na poslu. Naime, kompanije podstiču zaposlene na bolje rezultate tako što nagrađuju najbolje radnike putovanjem sa plaćenim svim troškovima, piše Surfoffice, organizator kompanijskih odmora.

„Možete da koristite programe podsticaja za putovanja da biste postigli svoje osnovne poslovne ciljeve kao što su povećanje kvartalnih cifara prodaje, poboljšanje kvaliteta interakcije između zaposlenih i rukovodilaca ili negovanje odnosa sa lojalnim kupcima. Ovo se postiže postavljanjem jasnih i dostižnih ciljeva koje će vaša ciljna grupa nastojati da ostvari kako bi izborila mesto na putovanju“, navodi iz ove agencije.

Oni takođe ističu da je jedan od najboljih načina za prevazilaženje organizacionih izazova kao što su niska produktivnost, fluktuacija zaposlenih i loša usluga za korisnike, razvoj ovih podsticaja.

„Motivisanje vaših zaposlenih atraktivnim nagradama je efikasna strategija za povećanje angažovanja, promenu stavova, negovanje timskog rada, izgradnju poslovnog morala i sticanje novih vrednosti kompanije“, ističe Surfoffice.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Domaće kompanije ne postavljaju jasne ciljeve za tim bilding, za većinu je to samo izlet

  • SLAVICA

    4.6.2023 #1 Author

    Tako je, pozitivna i prijateljska atmosfera medju zaposlenima su pola posla

    Odgovori

  • KIMCHI

    4.6.2023 #5 Author

    Svakako okruzenje deluje na produktivnost, virtuelno ili realno

    Odgovori

  • SUZI

    4.6.2023 #7 Author

    Apsolutno tacno, samo dobra motivacija.

    Odgovori

  • SUNCE

    4.6.2023 #8 Author

    Korona je dokazala da je sve moguće virtualno, ići u školu ali i održavati sastanke.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    4.6.2023 #9 Author

    Jedan vid motivacije kod zaposlenih je svakako i tim bilding

    Odgovori

  • MAJA

    4.6.2023 #11 Author

    Jedan od važnih faktora za dobar rad kompanija

    Odgovori

  • HRKALOVICKA

    4.6.2023 #13 Author

    Oslicna ideja

    Odgovori

  • SHALIMAR

    4.6.2023 #14 Author

    Sve manje ce biti uzivo,sve ide virtuelno…

    Odgovori

  • Brana

    4.6.2023 #15 Author

    Slažem se u potpunosti

    Odgovori

  • DUCA

    4.6.2023 #16 Author

    Verujem da će virtuelni sastanci ostati u Americi, a da kod nas neće zaživeti.

    Odgovori

  • VALERIJA

    4.6.2023 #17 Author

    Pozitivna atmosfera je nešto najsragocenije na tim skupovima.

    Odgovori

  • PIKSI

    4.6.2023 #18 Author

    Bitna je motivacija

    Odgovori

  • SUNCICA

    4.6.2023 #19 Author

    Prvi put cujem, ali valjda ima neke koristi

    Odgovori

  • Boba321

    4.6.2023 #20 Author

    Mislim da to nema toliko smisla

    Odgovori

  • IV

    4.6.2023 #21 Author

    Vid motivacije…

    Odgovori

  • ELLA

    5.6.2023 #22 Author

    Samo veštački. Nema jakog tima na česta kim odnosima

    Odgovori

  • SENSEI

    5.6.2023 #23 Author

    Ja sam više za tradicionalne sisteme tim bildinga…

    Odgovori

  • STEPA

    6.6.2023 #24 Author

    Zato ovaj svet i ludi.

    Odgovori

  • MODESTY

    8.6.2023 #25 Author

    Ide se na potpuno udaljavanje i otudjenje

    Odgovori

  • AJA

    8.6.2023 #26 Author

    Nadam se da kod nas ovo nece zaziveti

    Odgovori

  • Grocka

    11.6.2023 #27 Author

    Kad bi bili kao roboti bilo bi savrseno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...