Kompanija za prevoz pred proširenjem delatnosti

Uber razmatra akviziciju turističke platforme Expedia

BiznisSvetTurizam

17.10.2024 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Uber razmatra akviziciju turističke platforme Expedia Uber razmatra akviziciju turističke platforme Expedia
Kompanija Expedia Group se pominje kao potencijalna meta za akviziciju kompanije Uber. Uber je istraživao mogućnost ponude za ovu američku platformu za rezervacije putovanja,... Uber razmatra akviziciju turističke platforme Expedia

Kompanija Expedia Group se pominje kao potencijalna meta za akviziciju kompanije Uber. Uber je istraživao mogućnost ponude za ovu američku platformu za rezervacije putovanja, vrednu oko 20 milijardi dolara, u pokušaju da se dalje diversifikuje i pronađe nove pravce za rast.

Izvršni direktor Ubera, Dara Kosrovšahi, bio je na čelu kompanije Expedia od 2005. do 2017. godine i trenutno je neizvršni direktor u odboru, prenosi Travelweekly, pozivajući se na Financial Times.
Prema navodima izvora, Uber je poslednjih meseci angažovao savetnike kako bi istražili da li bi akvizicija kompanije Expedia bila moguća i kako bi mogla biti strukturisana, nakon što je treća strana iznela ovu ideju.

Uber je u poslednjim godinama proširio svoje poslovanje, uključujući rezervacije vozova i letova, dostavu hrane, korporativnu logistiku i oglašavanje, u cilju transformacije u „super aplikaciju“. Kosrovašahi naveo je ranije ove nedelje da kompanija Uber „želi da omogući korisnicima da idu bilo gde u svom gradu i da dobiju sve što žele“.

Dodavanje kompanije Expedia i njene tehnologije za rezervacije bi ubrzalo te ambicije. Expedia, četvrta najveća online turistička kompanija, ostvarila je prihod od 12,8 milijardi dolara u 2023. godini, ali je upozorila ovog leta na usporavanje potražnje za putovanjima.

Snaga kompanije Uber za spajanja i akvizicije ojačana je rastom akcija od 85 odsto u protekloj godini, što joj je dalo tržišnu kapitalizaciju od 173 milijarde dolara. Akcije kompanije Expedia porasle su više od 50 odsto u protekloj godini, ali je njena tržišna vrednost, od nešto ispod 20 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.