Doprinos pandemije značajan

Udeo radnika u globalnom dohotku se smanjuje

SvetU fokusu

5.9.2024 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Udeo radnika u globalnom dohotku se smanjuje Udeo radnika u globalnom dohotku se smanjuje
Udeo svih globalnih prihoda koji idu radnicima značajno je opao u poslednje dve decenije, povećavajući nejednakost i oduzimajući radnicima milijarde dolara, upozorava Međunarodna organizacija... Udeo radnika u globalnom dohotku se smanjuje

Udeo svih globalnih prihoda koji idu radnicima značajno je opao u poslednje dve decenije, povećavajući nejednakost i oduzimajući radnicima milijarde dolara, upozorava Međunarodna organizacija rada (ILO) u objavljenom izveštaju. Tome je značajno doprinela pandemija.

Prema podacima ILO-a, globalni udeo prihoda od rada, odnosno udeo ukupnih prihoda u privredi ostvaren radom, smanjen je za 1,6 procentnih poena od 2004. godine do danas. „Iako ovo može izgledati malo, godišnji manjak prihoda od rada ove godine iznosi 2,4 biliona dolara. Radnici su zarađivali mnogo manje jer udeo prihoda od rada nije ostao stabilan u odnosu na 2004. godinu“, napisali su oni, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Studija je ukazala na pandemiju kao glavni pokretač pada, pri čemu se skoro polovina pada udela prihoda od rada dogodila u periodu 2020-2022. Globalna kriza je pogoršala postojeće nejednakosti, posebno jer prihodi od kapitala nastavljaju da postaju sve više koncentrisani među najbogatijima, napisali su.

Važan doprinos smanjenju udela je tehnološki napredak koji donosi sve veću automatizaciju. Iako je povećao produktivnost, radnici su neravnomerno delili beneficije.

Dodatni rizik u ovoj oblasti predstavlja brzi razvoj veštačke inteligencije. „Ako se istorijski obrasci održe, nedavna otkrića u generativnoj veštačkoj inteligenciji mogla bi dodatno da smanje udeo prihoda od rada“, upozorila je organizacija ILO.

„Zemlje moraju delovati kako bi sprečile rizik od pada udela u prihodima od rada“, rekla je zamenica generalnog direktora ILO-a Selest Drejk (Celeste Drake). „Potrebne su nam politike koje promovišu pravednu raspodelu ekonomskih koristi, uključujući slobodu udruživanja, kolektivno pregovaranje i efikasnu administraciju rada, da bismo postigli inkluzivni rast i izgradili put ka održivom razvoju za sve“, dodala je ona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.