UPOZORENJE DIREKTORA WHO Prebrzo ukidanje mera zaštite od korona virusa pretnja za Evropu

SvetVesti

11.4.2020 08:53 Autor: Vladimir Jokanović

UPOZORENJE DIREKTORA WHO  Prebrzo ukidanje mera zaštite od korona virusa pretnja za Evropu UPOZORENJE DIREKTORA WHO  Prebrzo ukidanje mera zaštite od korona virusa pretnja za Evropu
Predsednik Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom rekao je u petak da se širenje zaraze korona virusa usporava u nekim od najteže pogođenih zemalja... UPOZORENJE DIREKTORA WHO  Prebrzo ukidanje mera zaštite od korona virusa pretnja za Evropu

Predsednik Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom rekao je u petak da se širenje zaraze korona virusa usporava u nekim od najteže pogođenih zemalja – Španiji, Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. On je takođe upozorio da bi prevremeno ukidanje mera kućne izolacije moglo dovesti do „fatalnog povratka“ pandemije.

„WHO kao i svi drugi želi da se ograničenja ukinu. Istovremeno, prebrzo ukidanje ograničanja moglo bi dovesti do novog fatalnog porasta. Put nizbrdo može biti podjednako opasan kao i put uzbrdo, ako se njime ne upravlja pravilno“, rekao je Tedros, prenela je američka CNBC televizija.

WHO je u martu proglasio Evropu novim epicentrom pandemije nakon što se širenje zaraze u Kini usporilo, a nekoliko evropskih država najavilo je tokom protekle nedelje prelazak u „drugu fazu“ zaštite od epidemije. Među njima su Italija, Austrija, Hrvatska i Danska.

Visoka stopa zaraženosti zdravstvenih radnika širom sveta

Tedros je rekao da se WHO posebno brine zbog visoke stope zaraženosti među zdravstvenim radnicima širom sveta. Po njegovim rečima u izveštajima nekih zemalja ukazano je da je do 10 odsto zdravstvenih radnika inficirano korona virusom. „Ovo je alarmantan trend. Kada su zdravstveni radnici u riziku, svi smo u riziku“, kazao je Tedros.

Pre nego što budu ukinule ograničenja socijalnog distanciranja, sve zemlje treba da razmotre da li imaju na raspolaganju dovoljno medicinskih usluga, kao i da li preventivne mere moraju biti primenjene na radnim mestima i u školama tokom tranzicije.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...