URAGAN U SAD PODIGAO CENE NAFTE Vremenska nepogoda prekinula snabdevanje

SvetVesti

16.9.2020 13:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

URAGAN U SAD PODIGAO CENE NAFTE Vremenska nepogoda prekinula snabdevanje URAGAN U SAD PODIGAO CENE NAFTE Vremenska nepogoda prekinula snabdevanje
Cene nafte su u porastu počev od utorka zbog prekida isporuka izazvanih uraganom „Sally“ na jugoistoku SAD, iako potražnja za „crnim zlatom“ i dalje... URAGAN U SAD PODIGAO CENE NAFTE Vremenska nepogoda prekinula snabdevanje

Cene nafte su u porastu počev od utorka zbog prekida isporuka izazvanih uraganom „Sally“ na jugoistoku SAD, iako potražnja za „crnim zlatom“ i dalje izaziva zabrinutost trgovaca, jer je oporavak sporiji od očekivanog.

Više od četvrtine američke priobalne proizvodnje nafte i gasa je u prekidu, a ključne izvozne luke su zatvorene, prenosi Star. Prema objašnjenju stručnjaka kompanije Rystad Energy, divlji vremenski uslovi u SAD uzrokuju određenu nepredvidivost u proizvodnji nafte i to su uvek dobre vesti za cene.

Izgledi za rast potražnje za naftom i dalje su slabi, što ograničava porast cena. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je u najnovijem mesečnom izveštaju prognozu potražnje za 2020. godinu za 200.000 barela dnevno, pozivajući na oprez zbog male brzine ekonomskog oporavka.

IEA navodi da su komercijalne zalihe nafte u razvijenom svetu dostigle u julu nivo od 3,225 milijardi barela, zbog čega je razumljivo da se ne očekuje značajan rast potražnje u drugoj polovini godine. OPEC je takođe umanjio raniju prognozu potražnje za naftom, a British Petroleum je procenio da se vrhunac potražnje iz 2029. godine možda neće ponoviti.

Cena novembarskih ugovora američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je u sredu oko podne (CET) vrednost 39,14 dolara za barel, a severnomorske nafte Brent 41,43 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...