Od Pariza do Šangaja skuplje od 11.500 dolara

Uzlet cena avio karata u Aziji

PoslovanjeSvetTurizam

25.3.2023 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Uzlet cena avio karata u Aziji Uzlet cena avio karata u Aziji
Putnici širom Azije i Pacifika verovatno će nastaviti da izdvajaju više nego inače za letove ove godine, iako se avioni vraćaju na nebo brzinom... Uzlet cena avio karata u Aziji

Putnici širom Azije i Pacifika verovatno će nastaviti da izdvajaju više nego inače za letove ove godine, iako se avioni vraćaju na nebo brzinom kakva nije viđena od početka pandemije. Cene avio-karata u regionu bile su 33 odsto više u februaru nego u istom mesecu 2019. godine, u poređenju sa povećanjem od 12 odsto, odnosno 17 procenata, u Evropi i Severnoj Americi, prema podacima Skyscanner Travel Insighta.

U nekim slučajevima kupci plaćaju dvostruko više nego pre četiri godine, prenosi SEEbiz pisanje CNN-a.

Karta za poslovnu klasu od Pariza do Šangaja koja bi 2019. koštala približno 5.650 dolara sada je udvostručena na više od 11.500 dolara, prema American Express Global Business Travel (Amex GBT). Kompanija je platforma za putovanja koja se odvojila od istoimene kartične firme.

Prosečna cena mesta u poslovnoj klasi od Singapura do Šangaja takođe je duplo viša od nivoa iz 2019. godine, kaže Amex GBT.

Rast je deo šireg trenda. Avionske karte na globalnom nivou uopšteno su više od nivoa pre Covida zbog mnoštva faktora, istakao je Hugh Aitken, potpredsednik odeljenja za letove u Skyscanneru.

Ali, putnici u azijsko-pacifičkom regionu trenutno se bore sa većim skokovima cena nego u drugim regionima, naglašavajući neujednačen globalni oporavak. Ne očekuje se da će problem uskoro završiti.

Cene karata u ekonomskoj klasi za Aziju iz Severne Amerike i Evrope ove godine će porasti za 9,5 odsto, odnosno 9,8 procenata u odnosu na prošlu godinu, pokazuju predviđanja Amex GBT-a.

Poslednji je gotovo dvostruko veći od predviđenog skoka cena za rute evropske ekonomije prema drugim geografskim područjima. Slično se očekuje i za kabinu poslovne klase.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...