VAKCINA PROTIV KORONE PRE IZBORA U SAD Trampova administracija uložila milijarde dolara u njen razvoj

LifestyleSvetVestiZdravlje

3.9.2020 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

VAKCINA PROTIV KORONE PRE IZBORA U SAD Trampova administracija uložila milijarde dolara u njen razvoj VAKCINA PROTIV KORONE PRE IZBORA U SAD Trampova administracija uložila milijarde dolara u njen razvoj
Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatražili su od državnih službenika javnog zdravstva da se pripreme za distribuciju potencijalne vakcine protiv korona... VAKCINA PROTIV KORONE PRE IZBORA U SAD Trampova administracija uložila milijarde dolara u njen razvoj

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatražili su od državnih službenika javnog zdravstva da se pripreme za distribuciju potencijalne vakcine protiv korona virusa visoko rizičnim grupama krajem oktobra, navedeno je u dokumentu koji je objavljen u sredu.

Vremenski okvir za distribuciju vakcine može imati politički značaj, jer su američki predsednički izbori zakazani za 3. novembar. Administracija američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) koji je u trci za reizbor, uložila je milijarde dolara iz saveznog budžeta za razvoj vakcine, prenosi Channel News Asia, pozivajući se na Reuters.

U svrhu početnog planiranja CDC je pružio državama određene pretpostavke državnih planova za distribuciju vakcine, uključujući eventualno ograničenje količine vakcina u oktobru i novembru, navela je informativna služba CDC. Američki mediji izvestili su da je CDC obavestio zvaničnike u svih 50 federalnih država i pet velikih gradova o planovima za distribuciju vakcina.

Najpoznatiji američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je nešto ranije da na osnovu ispitivanja vakcina protiv Covid-19 može biti prikupljeno dovoljno kliničkih podataka da bi se do novembra ili decembra utvrdilo da je neka vakcina sigurna i efikasna.

Međutim, prema dokumentu CDC, koji je prvi objavio New York Times, pokazalo se da su u toku pripreme za distribuciju jedne ili dve vakcine protiv Covid-19, koje će biti dostupne u oktobru. Vakcine bi bile dostupne besplatno, najpre rizičniom grupama, kao što su zdravstveni radnici, osoblje nacionalne bezbednosti i korisnici domova za negu.

Preliminarni rezultati istraživanja sprovedenog u poslednja tri meseca u 19 zemalja pokazali su da bi oko 70 odsto ispitanika pristalo da primi vakcinu. U trci za proizvodnju vakcine prednjače kompanije Moderna, Astra Zeneca i Pfizer. U dokumentu CDC navedeno je da se vakcine moraju čuvati na temperaturama od – 70 do – 20 stepeni Celzijusovih, a ta uputstva za skladištenje podudaraju se uputstvima kompanija Pfizer i Moderna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...