Usled tržišne nestabilnosti i geopolitičke neizvesnosti

Velike banke predviđaju nastavak rasta cene zlata

InvesticijeSvet

25.9.2024 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 1

Velike banke predviđaju nastavak rasta cene zlata Velike banke predviđaju nastavak rasta cene zlata
Velike banke očekuju da će zlato nastaviti svoj rekordan rast cena sve do 2025. godine, zahvaljujući ponovnom prilivu velikih sredstava u fondove kojima se... Velike banke predviđaju nastavak rasta cene zlata

Velike banke očekuju da će zlato nastaviti svoj rekordan rast cena sve do 2025. godine, zahvaljujući ponovnom prilivu velikih sredstava u fondove kojima se trguje na berzama (ETF) i očekivanjima dodatnih smanjenja kamatnih stopa vodećih centralnih banaka širom sveta, uključujući i američke Federalne rezerve.

„Snažna fizička potražnja iz Kine i centralnih banaka podržavala je cene zlata tokom protekle dve godine, ali tok investitora, posebno rast ETF fondova fokusiranih na maloprodaju, i dalje je ključan za dalji održivi rast tokom predstojećeg ciklusa smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi“, naveli su u belešci ranije ove nedelje analitičari banke J.P. Morgan, prenosi Reuters.

Zlato, koje ne donosi prinose, ove godine je poskupelo za skoro 570 dolara po unci (31,1 gram), ili više od 27 odsto, što je put ka najvećem godišnjem rastu od 2010. godine, pozicionirajući ga kao jedan od najistaknutijih investicionih instrumenata u 2024. godini. Plemeniti metal je dostigao rekordnu cenu od 2.639,95 dolara po unci ranije u utorak, postavljajući rekordne visine nekoliko puta ove godine.

„Uprkos tome što je ove godine dostigao više puta rekordne vrednosti i nadmašio glavne berzanske indekse, verujemo da zlato ima prostora za dalji rast u narednih šest do dvanaest meseci“, naveli su analitičari banke UBS u prošlomesečnoj belešci, dodajući da „ključni faktori u našoj proceni uključuju ponovni veliki priliv sredstava u ETF fondove, nešto što nedostaje još od aprila 2022“.

Federalne rezerve započele su prošle nedelje ciklus popuštanja monetarne politike smanjenjem kamatne stope za pola procentnog poena, a predviđaju dodatnih 50 baznih poena smanjenja do kraja ove godine i celih jedan procentni poen smanjenja naredne godine. Zlato, koje ne donosi kamate, obično je poželjna investicija u okruženju niskih kamatnih stopa i tokom geopolitičkih nemira.

Predsednički izbori u SAD 5. novembra takođe bi mogli dodatno podstaći rast cena zlata, jer bi potencijalna tržišna nestabilnost mogla navesti investitore da potraže sigurnost u zlatu, ocenjuju analitičari.

  • SENSEI

    25.9.2024 #1 Author

    I dalje je zlato na ceni. Valjda barem to nikada neće pasti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.