Sklapanje ugovora sa bliskoistočnim dobavljačima

Veliki japanski kupci tečnog gasa traže pomoć od vlade

SvetU fokusu

1.10.2024 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Veliki japanski kupci tečnog gasa traže pomoć od vlade Veliki japanski kupci tečnog gasa traže pomoć od vlade
Japanski kupci tečnog prirodnog gasa — među najvećima na svetu — pokušavaju da obezbede da njihovi ugovori o snabdevanju budu dovoljno fleksibilni i traže... Veliki japanski kupci tečnog gasa traže pomoć od vlade

Japanski kupci tečnog prirodnog gasa — među najvećima na svetu — pokušavaju da obezbede da njihovi ugovori o snabdevanju budu dovoljno fleksibilni i traže pomoć vlade u pregovorima o boljim uslovima.

Takozvane klauzule o destinaciji otežavaju kompanijama da se obavežu na višedecenijske ugovore s obzirom na neizvesnost u pogledu buduće potražnje, rekao je predsednik Japanskog udruženja za gas Takaši Ućida, prenosi Bloomberg.

Takva ograničenja su uobičajena u ugovorima sa katarskim državnim proizvođačem, recimo.

„Tražili smo od vlade da nam pomogne da ugovorne destinacije budu oslobođene posebne klauzule“, rekao je Ućida, koji je i predsednik kompanije Tokio Gas. Privatni sektor sam ne može da obezbedi fleksibilne sporazume, rekao je on.

Japanske kompanije nisu voljne da potpišu nove ugovore sa Katarom, koji ima ambiciozan plan da poveća proizvodnju TPG-a i osigura da ostane glavna sila na globalnom tržištu.

Nedavni kupci bliskoistočnog proizvođača — uključujući kompaniju TotalEnergies i nemačku državu — nagovestili su da može postojati određena fleksibilnost u tim uslovima jer nastoje da ograniče upotrebu fosilnih goriva kako bi ispunili klimatske ciljeve.

Japan je značajna sila u globalnoj trgovini TPG-om, a njegove kompanije za snabdevanje električnom energijom i gasom su obezbedile više snabdevanja iz Australije i SAD – koje se takmiče sa Katarom kao najvećim svetskim izvoznikom superhlađenog goriva.

Japanske kompanije Jera i Tokio Gas nisu obnovili ugovore sa Katarom kada su istekli 2021. godine, napominje Bloomberg.

U ovom trenutku, Japan iskorišćava oko dve trećine TPG-a koji kupuje, a preostalu trećinu preprodaje u inostranstvu. Međutim, prema analizi koju je sprovela Japanska organizacija za metale i energetsku bezbednost, očekuje se da će oko 40 odsto njenih dugoročnih ugovora i dalje imati klauzule o destinaciji 2030. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.