Treći dan štrajka radnika na dokovima u SAD

Vlasnici američkih luka pod pritiskom Bele kuće

SvetU fokusu

3.10.2024 12:24 Autor: Vladimir Jokanović 2

Vlasnici američkih luka pod pritiskom Bele kuće Vlasnici američkih luka pod pritiskom Bele kuće
Dugi redovi teretnih brodova čekali su u četvrtak ispred glavnih američkih luka, dok je najveći štrajk lučkih radnika u poslednjih skoro 50 godina ušao... Vlasnici američkih luka pod pritiskom Bele kuće

Dugi redovi teretnih brodova čekali su u četvrtak ispred glavnih američkih luka, dok je najveći štrajk lučkih radnika u poslednjih skoro 50 godina ušao u treći dan, sprečavajući iskrcavanje robe i preteći nestašicama svega, od banana do delova za automobile.

Pregovori između Međunarodne asocijacije lučkih radnika (ILA) i poslodavaca nisu bili zakazani, ali su vlasnici luka, pod pritiskom Bele kuće da povećaju svoju ponudu za plate kako bi postigli dogovor, u sredu uveče signalizirali da su otvoreni za nove razgovore, prenosi Reuters.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) stala je na stranu sindikata, tražeći od poslodavaca da povećaju svoju ponudu kako bi postigli dogovor, pozivajući se na ogromne profite brodarske industrije od početka pandemije Covid-19.


Najmanje 45 teretnih brodova, koji nisu mogli da se iskrcaju, usidreno je ispred luka na Istočnoj obali i obali Meksičkog zaliva pogođenih štrajkom do srede, što je značajan porast u odnosu na samo tri broda pre nego što je štrajk počeo u nedelju, prema podacima kompanije Everstream Analytics.

Brodovi za sada čekaju i ne razmatraju alternativu. Jedna od mogućnosti bila bi da brodovi otplove ka lukama na Zapadnoj obali, što bi zahtevalo prolazak kroz Panamski kanal, put dug nekoliko hiljada milja koji bi značajno povećao troškove i produžio vreme isporuke za nekoliko nedelja.

ILA traži značajno povećanje plata, kao i obaveze da se zaustave projekti automatizacije luka, jer se boji da će automatizacija uništiti radna mesta. USMX je ponudio povećanje plata za 50 odsto, ali je ILA to ocenila kao nedovoljno da reši njihove zabrinutosti.

Ekonomisti kažu da zatvaranje luka neće odmah podići cene za potrošače, jer su kompanije ubrzale isporuke ključnih proizvoda poslednjih meseci. Međutim, produženi prekid rada na kraju će se odraziti, pri čemu će cene hrane verovatno prve reagovati, prema rečima ekonomista iz banke Morgan Stanley.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.